Propagandne tehnike: IZOKRETANJE LOGIKE

Foto: Vladimir Tatarević

„Ja volim da su ostavili tu naslovnu stranu, jer se vidi da tu osim mržnje nema ničega“ – A. Vučić, emisija 7n1N1, 01.12.2019.

Gore citiranom rečenicom Vučić je reagovao na objavljivanje naslovne strane NIN-a od 28.11.2019. na kojoj je bila čuvena fotografija sa sajma naoružanja, a koja je od strane vlasti protumačena kao „poziv na ubistvo“. O tom tumačenju sam pisao u prethodnoj analizi. Sada nam je tema kako je Vučić došao do zaključka da naslovna strana NIN-a nije samo izraz mržnje u opoziciji i „njenim“ medijima, nego i dokaz da tu – u medijima i politici opozicije „nema ništa osim mržnje„?

Ako analizirate nečije izjave i dođete do zaključka da su one redom neistinite, a na štetu neke osobe, možete da nagađate zašto je to tako. Možda izvor neistina ima neki interes u tome, a možda zaista mrzi našeg glavnog aktera.

Dakle, važi logika:

Ako su izjave neistinite, onda su – možda – date sa motivom mržnje.

U propagandi važi zapravo suprotna logika. Tu neki „spin doktor“ zapravo kaže:

Ako su izjave date iz mržnje, onda su one neistinite.

(jer ih daje neki „mrzitelj“ koji ima svoje motive).

Ova druga logika spina naime nije dobra. Moguće je da nekoga zaista mrzite, ali da o njemu govorite istinu. Mržnja ne dokazuje da su vaše izjave neistinite. Pošto je u propagandi nije cilj da se izjave ispitaju, nego da se izjave protiv nekoga anuliraju, onda će propaganda insistirati na IZOKRENUTOJ LOGICI:

Sve što mrzitelj kaže je neistinito. /“Oni stalno lažu“/

A da neko „mrzi“, naprosto ćemo tvrditi, jer je to tvrdnja o nedostupnoj realnosti, koja se ne može demantovati u potpunosti. Dakle, ako nešto kažu oni koji „mrze“ sigurno je neistinito. Eventualno bismo mogli raspravljati da li su istinite izjave onih koji ne mrze, ali šta ćemo kad nas svi kritičari mrze.

Slušaoci propagande će biti osetljivi na ovu tehniku jer oni znaju da su negativna osećanja prema nekome povezana sa pristrasnošću. Međutim, ovaj empirijski odnos (koji nekad postoji, nekad ne) nema veze sa ispravnošću logike koju koristi spin. Iako je moguće da emocije i pristrasnost budu povezani, opet je logički neispravno misliti da je /u principu izmišljenim/ motivima moguće dokazati da ono što neko govori nije tačno.

Odnosno, nije moguće u „nauci“, da tako kažemo, ali je moguće u propagandi koja oslanja na privlačnost neke logike, a ne na njenu ispravnost.

U prošloj nedelji objavljeni su mnogi podaci koji su dovodili u pitanje kredibilitet vlasti (Krušik, doktorati, Jovanjica, Megatrend). Pošto se radi o činjenicama koje su zvanično ili praktično nedvosmisleno utvrđene, jedino što je preostalo kao tehnika da se one odbiju ili negiraju, jeste masivni spin kako su oni koji iznose te činjenice, zapravo zaokupljeni „pozivima na ubistvo“.

Ovi rogovi, putem „efekta rogova“, o kojima je nedavno pisao Aleksej Kišjuhas, trebalo bi da se prenesu na verodostojnost izjava o činjenicama i to se svakako i dešava.

Mogao bi neko ko je u prilici da postavi pitanje nekom političaru/spin doktoru:

„Možete li nam objasniti zašto govorite o „mržnji“ koju osećaju vaši kritičari? Da li ste svesni da je to njihovo unutrašnje stanje koje vi ne možete znati? Da li znate da sve što oni govore može biti tačno, nezavisno od toga da li u njima ima neke mržnje ili nema?“

Čisto da vidimo odgovor.

(nastaviće se)

ps.

1) Varijacija ove tehnike je višednevno ponavljanje da je odluka Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu „politička“ (Mali, Brnabić, Vučić i drugi). Logika je „ako je na odluku uticala politika, onda ona nema utemeljenja u istini, ergo doktorat Malog nije plagijat“. Niko nije ni govorio o argumentima Odbora: smatra se da je DOVOLJNO da se ukaže da je odluka politička i da se navede da su studenti blokadom vršili pritisak na Odbor.

LOGIKA je naravno POGREŠNA. Moguće da se u Odboru osetili pritisak politike, sa raznih strana, a da je doktorat Malog ipak plagijat.

Brnabić: Odluka o doktoratu Malog je politička (i zato nije istina da je doktorat plagijat)

Koraks naglašava da nikoga ne mrzi i da reakcije na njegove karikature nisu normalne.

– Što je jednom prilikom rekao Makavejev za moje karikature „i njih je neka majka rodila“. Tako se odnosim prema svim ljudima koje crtam. Prema svakom imam empatije i žao mi je zbog svega ovoga što se dešava. Mislim da je to dijagnoza. Te reakcije nisu normalne. Da se u toj meri, na takav način glumi žrtva, i da svi to podržavaju – navodi Koraks. Upravo zbog intenzivnih reakcija lidera LDP-a, naš karikaturista će ponoviti svoju karikaturu od pre godinu dana, koja, kako kaže, dobro ilustruje ono što je Jovanović sada.

AV: „znaju samo da mrze, a sve što bi govorili o činjenicama, činjenice su nepostojeće“, Tanjug, YT, 05.12.2019.

AV: „Ja razumem zašto me mrze politički protivnici. Zato što sam uradio no što oni ne mogu za 100 godina“, Batajnica, 07.12.2019.

Ako ga ne daj bože nešto pitas što mu se ne dopada, rizikuješ da budeš okarakterisan kao izdajnik, strani plaćenik, sluga tajkuna itd… Nisu baš svi novinari spremni da budu na takav način javno prokazani i zato se i oni drže neke sigurne zone. O, kako će biti zabavno kada jednog dana sve počne da se ruši. Kada jedan za drugim kao domine počnu da padaju ormani svih ovih na vlasti, a u svakom ormanu po neki kostur“, rekao je Kesić. 21.12.2019.

Comments are closed.

Adsense

Po datumima

децембар 2019.
П У С Ч П С Н
« нов   јан »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
%d bloggers like this: