Rubrika | Čedomir Petrović

Promena svesti

Piše: Čedomir Petrović    =

U Srbiji je potrebno promeniti sve, ali najurgentnija je promena  svesti. Individualna i kolektivna.

Taman smo se mi sami spremali da ovih dana promenimo svest a onda su nam to rekli neki sumnjivi likovi iz inostranstva i sad, baš za inat nećemo. Možemo da razmislimo ako date datum. Vi nama datum, mi vama promenu svesti.

Ukoliko srpska vlast misli da je potpisivanjem sporazuma sve rešeno, onda ima veliki problem. Ne sa drugima već sama sa sobom.  

Dolazi do onoga čega smo se bojali. Nerazumevanja srpske vlasti ili odbijanje da razume šta ustvari traži Evropska unija od Srbije?

Ni počeli nismo a već smo napravili nekoliko velikih grešaka koje nas mogu dovesti dotle, da ne dobijemo nijednu boju na semaforu.

Evropska unija ne gleda Srbiju lupom već mikroskopom.

Napušta JUL, skraćuje kosu i pušta pamet i neka nam kao uzor posluži promena svesti Aleksandra Vulina direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koji je podneo  ostavku na tu funkciju, navodeći da je nezadovoljan sporazumom Beograda i Prištine koji je parafiran prošle sedmice u Briselu.

Vulin je naveo da je i tokom briselskih pregovora bio protiv parafiranja sporazuma u obliku u kom je on na kraju prihvaćen.

Onda dolazi ta frapantna promena svesti kod njega, preko noći i on se vraća na svoju raniju dužnost i na glupo i neumesno pitanje novinara – Kako će sada primenjivati briselski sporazum kada je bio protiv njegovog potpisivanja, Vulin odgovara –  Da i u Evropskoj uniji postoje poslanici i državnici koji su evroskeptični i da je dobro da onaj koji ima primedbe vodi računa o sprovođenju tog sporazuma da bi se uzbeglo sve loše što bi eventualno moglo da nastupi.

I u Evropskoj uniji ovu Vulinovu promenu svesti dočekuju sa neskrivenim oduševljenjem.

Ima još …  

Vlade Srbije i Makedonije održale su pre nekoliko dana prvu zajedničku sednicu, a premijeri dve zemlje Ivica Dačić i Nikola Gruevski poručili su da su obe zemlje ispunile uslove za početak pristupnih pregovora sa EU.

Nigde nema izjave da je stvarni razlog sastanka bio dogovor o nepozivanju Kosova na samit Procesa saradnje Jugoistočne Evrope (PSJE) u Ohridu, jer su Srbija, Makedonija i Bosna i Hercegovina bile protiv. Razlog, po statutu Samita PSJE mogu da učestvuju samo zemlje koje imaju format i strukturu suverene i priznate zemlje.

Hrvati odbijaju da dođu ukoliko nije prisutno Kosovo. Neće da se igraju. Prvog jula ulaze u Evropsku uniju kao 28 zemlja članica.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga nije dobila zvaničan poziv za samit PSJE 1. i 2. juna u Ohridu i ocenjuje:

“Da Kosovo doprinosi stabilnosti i bezbednosti celog regiona. Izgradilo je dobrosusedsku politiku i obostrano poštovanje i njeno učešće u regionalnim inicijativama bi pomoglo prevazilaženju razlika i posledica iz prošlosti. Ovakav potez Srbije je u suprotnosti sa postignutim sporazumom u Briselu na osnovu kojeg ni jedna strana neće ometati niti podstaći nekog da blokira napredak na putu integracija“.

Još jedan loš potez vrha srpske vlasti u trenucima kada Evropska unija gleda svaki korak, svaki pokret, meri svaku reč.

Kako posle ovoga poverovati u ispunjenje samo sedme tačke zahteva Nemačke:

“Vidljiva volja za pravno obavezujućom normalizacijom odnosa Kosova sa perspektivom da Srbija i Kosovo kao punopravne države članice nezavisno i zajedno ispunjavaju svoja prava i obaveze. Ta perspektiva mora da bude dogovorena kao ugovorni sporazum (na primer u obliku Sporazuma o dobrosusedskim odnosima) i mora da zaživi pre završetka pregovora o pridruživanju”.

Razlike između zemalja Evropske unije, mislim na par najmoćnijih, i naše zemlje jesu nemerljivo velike.

Srbija želi više nego išta na svetu da dobije datum i krene u dug i mukotrpan posao sprovođenja dogovora sa Prištinom. 

Predsednik Vlade Ivica Dačić izjavio je:  Ako ne bude pozitivne odluke EU, Srbija prevarena. Ako sada, posle svega, ne zaslužujemo takvu odluku, ne znam kada ćemo je dobiti. Nas ne interesuje zeleno svetlo, nismo mi saobraćajci“, rekao je premijer i upozorio da bi negativna odluka mogla da „ozbiljno ugrozi“ sprovođenje Briselskog sporazuma.

Ovakva izjava i njoj slične mogu doprineti da svetlo na semaforu koje je sada zeleno, veoma brzo pređe u žuto i završi sa crvenim.

Nepromišljena i opasna izjava po Srbiju. Još nismo ni počeli sa veoma ozbiljnim i teškim pregovorima a već se ljutimo i pritajeno pretimo.

Vrh naše vlasti, ponaša se kao uvređena mlada bez miraza i u dugovima do guše, koja bi htela na brzinu da se uda jer joj godine prolaze a mladoženja ne žuri. Tvrdi da je raskrstila sa predhodnim načinom života. Da će biti dobra i poslušna. Da mu je dala i deo svoje zemlje i šta se sada čeka? Mladoženja hoće da je proveri, da li ona zaista želi da uđe u zajednicu ili je to samo zbog njegovog novca?  Želi da budu zajedno izvesno vreme pa ako sve bude dobro ući će u brak sa mogućnošću da ga poništi svakog trenutka ako primeti da ga ona vara.

U tome je cela priča oko zelenog svetla ili dobijanja datuma.

Ono što nije uspelo Hitleru i moćnoj nemačkoj vojsci, uspelo je Angeli Merkel. Promenom svesti zavladala je Evropom.

1 odgovor ka “Promena svesti”

  1. mile каже:

    Nova mantra, PROMENA SVESTI. Rekli Nemci, ponovio Vučić i sad svi papagaji. Koje svesti? Jel one da su svi ljudi slobodni i jednaki, sve države suverene i ravnopravne, da ne priznajemo velikog brata kojeg treba bespogovorno slušati i slediti, ni na istoku, ni na zapadu, pa ni u srednjoj Evropi? Svesti o moralu, po kojem su skromnost i poštenje vrlina, o solidarnosti i bratstvu i jedinstvu svih naroda i narodnosti, ma kako to nazivali? Svesti o pravima radnika, o neopravdanom i nezasluženom bogaćenju pojedinaca, o nedopustivom zelenašenju banaka? Svesti da novac nije božanstvo, već nužno zlo,i da nije sve za prodaju? Da život nije roba koju treba prepustiti svetom tržištu? Da zdravlje, kultura i obrazovanje, ne mogu i ne smeju da zavise od profita? I konačno, da i udavača bez miraza ima prava da bira.

Pristigli komentari


Adsense

Po datumima

јун 2013.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
%d bloggers like this: