Rubrika | Premalo za tekst

Neoliberalna Latinka, anti-lustracijski Teofil

Latinka Perović, promocija “Dogovor”-a

Pomislila sam, javlja se jedna mala pukotina (LDP) u srpskom zaobljenom društvu, u ratnom cilju svi Srbi u jednoj državi, u jednom cilju prožetom krvlju i stradanjem, dakle javlja se jedna pukotina koja se može širiti i ovaj zlokobni totalitet učiniti  pluralnim.

Odlučujuća je ona orijentacija koja se probija kroz siromaštvo, kroz sivilo, kroz zaostalost i kroz, usuđujem se da kažem, primitivizam i nastoji da prokrči put ka jednoj uljuđenijoj državi i ka jednom boljem društvu.

Mi smo danas tu sa odsustvom empatije za one koji pate bilo da su izbeglice, bilo da su ostali bez posla, bilo da su azilanti.

Ona ne postavlja pitanje Evrope kao tehničko saveza, već kao pitanje civilizacije koja će se ovde stvarati.

Mi se danas nalazimo u jednoj specifičnoj situaciji koja je i prouzrokovala potrebu za ovim dogovorom i sa kojim se ja slažem.

Mislim da je u središtu ekonomija i da LDP mora, to je rizik ,ali to je i način da se društvo menja, koje su to bolne stvari koje moraju da se urade da se ne bi sutra ponovo vraćali na nužnost strukturnih promena sa pozicije mnogo siromašnije i bespersperktivnije osnove.

To jedno društvo, kao i naše, koje neće da se menja, akademska javnost, privreda, zdravstvo, ceo taj sistem koji se drži na stečenim pravima. Ali ta su prava iscrpljena i zemlja mora da postavi sebi pitanje kako će zadovoljiti sve te silne potrebe bez prozvodnje, bez dodatne vrednosti, bez investicije za koje je ključni uslov na Balkanu vladavina prava.

Teofil Pančić, autograf.hr

Ako su BAŠ SVI zlice od opaka, onda to vuče na nekakvu rasističku generalizaciju; ovako, ako pronađemo ne bitno više od jednog ili dva “pozitivna izuzetka”, istovremeno ćemo se, je li, osloboditi stigme generalizacije, da bismo samu generalizaciju suštinski potpuno zadržali, jer tamo gde su svi osim jedno-dvoje “isti”, tamo relevantne i signifikantne pluralnosti nema, pa nema ni složenosti (u ovom slučaju hrvatskog) društva. Kafanski prosto kazano: sve su to bre ustaše, manje-više; samo se poneki neuverljivo prave da to nisu, a baš takvi su najgori…

1 odgovor ka “Neoliberalna Latinka, anti-lustracijski Teofil”

  1. admin каже:

    Naše društvo je tolerantno na nasilje i kršenje ljudskih prava, ne razume suštinu demokratije i ne može bez vođe. Taj problem nije samo politički, ekonomski ili istorijsko nasleđen, nego zbir svih navedenih, uz neadekvatno obrazovanje koje se stiče u porodici i školi – kaže za Danas predsednik Socijaldemokratske unije (SDU) i psiholog Žarko Korać – See more at: http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/nase_drustvo_ne_moze_bez_vodje.55.html?news_id=273022#sthash.tzIeBLlt.dpuf

Pristigli komentari


Adsense

Po datumima

децембар 2013.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
%d bloggers like this: