Svetla i tamna strana neoliberalizma

Na twitteru se razvila rasprava u kojoj je neoliberalizam dobio epitet „tamne strane“, dok je ova naša leva kritika neoliberalizma, naravno, „svetla“. Nemam ništa protiv te podele, mada je malo uprošćena. U stvarnosti i neoliberalizam ima svoju tamnu i svetlu stranu.

Pogotovu naš neoliberalizam i pogotovu njegova „idealna“ verzija u izvođenju grupe građana „Dosta je bilo“ (Saša Radulović, Dušan Pavlović i drugi). Pitanje je tu prosto: kako zalaganje za transparentnost, javne ugovore, univerzalno zdravstveno osiguranje, penzijsko osiguranje za sve, zalaganje za ukidanje koruptivne veze između kapitala i političara itd. – kako to može biti negativno, kada bi iste ideje imao i bilo ko ko je u našoj podeli na „svetloj strani“?

Rešenje za ovu enigmu je jednostavno, nema ništa loše u ovim idejama. Jedino ima mali dodatak: to su sve leve ideje, rešenja koja su originalno „svetla“. Naše neoliberale ne treba kritikovati zbog ovih ideja.

Nije čudo da su ove leve ideje istaknute u kampanji „Dosta je bilo“. Ovaj „levi“ dodatak nije uopšte nepopularan, tačnije, niko nema ništa protiv toga. Problem je u pravoj tamnoj strani o kojoj se mnogo manje govori. Da: zdravstveno osiguranje za sve, odnosno, i za one koji ne mogu da plate bilo kakvo zdravstveno osiguranje. Ali, za one koji mogu da plate, privatno osiguranje umseto dodasadašnjeg državnog. Isto je i sa školama i fakultetima, penzijama. Navodno leva, svetla politika samo je izuzetak u sistemu, milostinja za „manje srećne“ i „neuspešne“ – za sve ostale je privatni sektor koji će svojom efikasnošću da zameni javni.

Iako u ovoj kampanji teško da ima prostora za bilo kakvu priču, sada i lista „Dosta je bilo“ ne pominje nijedno rešenje iz zakona oko kojih se pred izbore razvila polemika. Ipak treba prvo dobiti glasove, a onda ćemo o daljem smanjivanjnju plata kada ste na odmoru i bolovanju.

Bilo kako bilo, ako ste u iskušenju da glasate za ove neoliberale imajte u vidu da je moguće da ste i ovde, tako reći, navučeni na svoju „levu“ stranu.

Tamnom stranom se ne dobijaju izbori. Ona je s razlogom „nepopularna“.

6 odgovora ka “Svetla i tamna strana neoliberalizma”

  1. mladen каже:

    Nema ovde enigme. Nema nikakve tamne strane. Nema nikakve tajne agende koja čeka sprovodjene. Bar ne za sada. Ako neko stvarno misli da je ima onda treba opširnije da se fokusira na objašnjavanje iste a da se manemo etiketiranja. Sa druge strane, pravilno navedeni ciljevi u ovom tekstu su već u praksi napadnuti i traži se prilika za nastavak započetog rada. Dobro je da ih svi prepoznajemo kao dobre. Ja lično ću odsutati od podrške kao i mnogi ako i kada se napuste ovi reformski ciljevi oko kojih se svi slažemo. Zašto da ne podržimo to što vidimo da valja pa ćemo lako da uskratimo podršku ako ne bude valjalo. To i jeste suština izbora kod nas za sada. Jednom ako-kada se politička ponuda dekorumpira jasnije ideološki ustroji onda aršini mogu postati više ideološki a manje bazirani na politikama (policies). Što bi rekli „Gledamo vas !“

  2. admin каже:

    Saša Radulović: Ono što nam kao građanima treba jeste da izaberemo političku opciju koja u svom programu ima potpunu transparentnost jer vi, kada počnete da objavljujete sve ugovore – tačno ko je, kada i koliko novca dobio, mislim da će nakon toga sva ta burazerska ekonomija – mali broj privrednika koji je nakačen na budžet i javna preduzeća – prestati da postoji.

    Transparentnost je ključni odgovor, a za transparentnost vam treba politička opcija koja ima volju da to sprovede. Mi smo pokazali, Ministarstvo privrede, kako se to radi. Mogao sam da potrošim 110 miliona evra diskreciono – stajali su mi u redu ispred kabineta, svi vam se grebu za pare. Nikom nisam dao pare, a mogao sam.

  3. admin каже:

    Radulović: Evo, da vidimo da li vam ovo zvuči neo-liberalno, pošto ja sa neo-liberalnim nemam nikakve veze.
    (hoće li ikada naučiti)

  4. Zelimir Nastic каже:

    Pa cekajte, zar i sad nemate u Srbiji privatno zdravstvo za one koji mogu da plate? I sta za vas znaci privatno zdravstveno osiguranje? Ako drzava obezbedjuje ono sto je neophodno a neko zeli dodatno (luksuz), pa neka plati, sta je tu lose? Radulovic se poziva na Kanadski i Australijski sistem, ne na Americki. U Kanadi (znam iz iskustva) drzava vam placa sobu u bolnici ali ako vi zelite privatnu, jednokrevetnu sobu, vase privatno osiguranje ce platiti razliku. Drzava vam ne pokriva masaze, naocari (osim osnovne za siromasne) i za to vam placa privatno osiguranje ili ih kupite sami. Radulo vic je govorio o privatnoj lekarskoj praksi (family doctor) gde drzava placa pregled doktoru a vi birate doktora. Zasto trazite dlaku u jajetu?

    • admin каже:

      Zbog jajeta. Mislim da niste dobro shvatili program Dosta je bilo. On ne govori o masažama koje su privatne i operacijama koje su državne. Ali, ionako se niko nije potrudio da to precizira. S druge strane, država koja plaća privatnom doktoru koga ste vi izabrali je definicija neoliberalizma (jer nema pravog tržišta). Tu ima tržišta koliko i u privatizovanim linijama GSP.

  5. Zelimir Nastic каже:

    Ne bih da se prepirem ali mislim da ga vi niste shvatili. On isto tako ne govori ni o operacijama koje se placaju. Dovoljan dokaz mi je da se poziva na kanadski sistem koji poznajem iz prve ruke.
    Znaci vi biste da nema privatnog zdravstva ali da bude trzisno orjentisano? 🙂

    Mislim da je ipak zbog dlake.

Pristigli komentari


Adsense

Po datumima

март 2014.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
%d bloggers like this: