Rubrika | Premalo za tekst

Veći problem od Vučićeve apsolutne vlasti

Naše dnevne novine, na primer, Blic i Politika danas naširoko pišu o „apsolutnoj vlasti“ koju je osvojio Vučić. Problem je jedino u tome što Vučić nije osvojio bilo kakvu apsolutnu vlast.

U udžbeniku za Građansko vaspitanje za treći razred srednje škole navedeno je 13 načina na koje je vlast u demokratiji ograničena. Pa je ograničena ustavom, procedurama, opozicijom, javnošću, ljudskim pravima, konvencijama itd. U demokratiji ne postoji apsolutna vlast.

Tačnije, kada neka stranka sama osvoji većinu u demokratiji se ne promeni NIŠTA.

Inače bi SAD, koje imaju skoro dvopartijski sistem i uvek neko osvoji većinu, bile stalno nedemokratske.

To sve ne smeta našim novinama da govore kako sada u Srbiji imamo nečiju apsolutnu vlast. I to oni ozbiljno govore. Šta sad da misli neki srednjoškolac koji je upravo naučio da je vlast ograničena na 13 načina, a onda u novinama pročitao da je neko osvojio apsolutnu (neograničenu) vlast?

Ako mi ne živimo u demokratiji nego u nekom drugom sistemu, onda bi to trebalo reći i njima. Umesto građanskog vaspitanja treba uvesti „Kmetsko obrazovanje“ ili „Obrazovanje za Sebre“ i promeniti lekciju ovako:

„U Srbiji živimo u feudalizmu. Vlast je podeljena na feude, koje najčešće na upravljanje dobijaju razni velikaši. Ako se dogodi da svi feudi dopadnu jednom velikašu, kažemo da on ima „apsolutnu vlast““

Po meni, veći problem od Vučićeve apsolutne vlasti je u tome što naši glavni mediji ne znaju šta je „apsolutna vlast“.

Ili, možda, oni znaju šta je apsolutna vlast, ali mi ne znamo da živimo u feudalizmu?

 

4 odgovora ka “Veći problem od Vučićeve apsolutne vlasti”

  1. Mile каже:

    Samo da znate da ni u feudalizmu ne postoji apsolutna vlast….

    • admin каже:

      onda postoji samo kod nas. Da se složimo da se mi onda nalazimo na prelazu iz feudalizma ka apsolutističkim modernim monarhijama… modernu menažeriju, ustav, zakone, slobodnu javnost još nemamo ;(

    • brana каже:

      u feudalizmu je „apsolutna vlast“ plemstva (izvorno stranih osvajačkih plemnena) korigovana velikom dostupnošću javnih površina za domicilno stanovništvo (porobljene kmetove) – ribnjaka, šuma, livada… u zajedničkom vlasništvu..problem gladi nije postojao, pa kmetovi nisu mogli na taj način da budu ucenjivani kao danas, a bio je i manjak radne snage zbog kuge.. a onda je počelo ograđivanje … istorija se izgleda ipak kreće ciklički.. sad ograđuju i sunce i vazduh …

  2. admin каже:

    Rezultati su, prema njegovim rečima, opasni u smislu da, kako je naglasio, imamo praktično apsolutnu vlast i na nivou Srbije i Beograda u rukama jedne stranke, jednog pojedinca.

    – To je volja naroda i nemamo primebde, ali u državi gde su institucije još krkhke, više fasada nego suština, jako je opasno da je vlast u rukama jednog čoveka – poručio je Živković.

Pristigli komentari


Adsense

Po datumima

март 2014.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
%d bloggers like this: