Rubrika | Moment of Zen

Šta sve možeš u neoliberalizmu kad si ekonomista

Biti ekonomista u Srbiji predstavlja veoma važnu PR funkciju u sistemu, osobito kad se nešto prodaje, a kritično je kada se prodaje nešto krupno, kao Telekom.

Baš danas je jedan od ekonomista, član Fiskalnog saveta, izjavio:

10.03.2015.
Ekonomista Vladimir Vučković ocenio je da je sada pravi trenutak za prodaju Telekoma Srbije.
„Sada je pravo vreme za prodaju, kompanija je dostigla svoj vrhunac, vidi se čak i neka silazna putanja, tako da kompanija ne bi mogla u narednim godinama da izdrži konkurenciju„, kazao je Vučković.

Pre 4,5 godine takođe je bila aktuelna prodaja Telekoma, tadašnji premijer Mirko Cvetković obrazlagao je da se Telekom mora prodati jer, ukoliko se ne proda, njegova vrednost krenula “dole i dole”

26.11.2010.
“Mi Telekom Srbije izlažemo oštroj konkurenciji koju on ne može da izdrži ukoliko nema mogućnost da učestvuje u tržišnoj utakmici. Ukoliko ne bi prodali Telekom, ne samo da ne bi ostvario te profite, već bi krenuo da ide dole i dole, jer bi se suočio sa konkurencijom koja je mnogo fleksibilnija”, kaže premijer Srbije.

Naš ekonomista podržao je i tada prodaju i premijera:

03.05.2011.
Prodaja – dobra odluka
Ekonomista Vladimir Vučković smatra da je dobra odluka da se za 840 miliona evra proda 31 odsto akcija u „Telekomu“. – S obzirom na sve što se dešavalo u vezi sa prodajom nacionalnog operatera, čini mi se da je ponuđena cena sasvim zadovoljavajuća. Ono što se kaže, to je razumna cena – kaže Vučković.“

Sada ostaje pitanje, KAKO TO da je kompanija koja je 2011, ako se ne proda, trebala da ide “dole i dole”, 2015. dostigla “vrhunac”?

Ja nisam ekonomista, ali nekako mi je to zanimljivo. Još je zanimljivije je da bi i danas, ako se ne proda, Telekom ponovo “u narednim godinama ne bi mogao da izdrži konkurenciju”.

Šteta što nisam završio ekonomiju pa da lepo mogu da tvrdim šta hoću.

 

3 odgovora ka “Šta sve možeš u neoliberalizmu kad si ekonomista”

  1. admin каже:

    17.01.2012 Beograd
    Telekom uzeo kredit za otkup akcija

    Kompanija Telekom Srbija potpisala je ugovor o kreditu u vrednosti od 470 miliona evra od 19 domaćih i međunarodnih banaka, čiji je rok dospeća tri godine.

  2. PSL каже:

    Ja mislim da je Telekom svojevrsno javno dobro jer drži monopol u delu telekomunikacione infrastrukture, a uvek sam protiv prodaje javnih dobara, bez obzira na trenutnu ili buduću cenu na tržištu. Razlog više da se ne proda je i to što donosi profit.

    U prilog ovome je i ovaj članak:
    http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Telekom-nikako-ne-treba-prodati.lt.html

  3. admin каже:

    Na prvom mestu danas reč je o tome da bi apriorno odustajanje od prodaje Telekoma značilo da se plate i penzije svih građana Srbije još moraju smanjivati – da bi zaposlenima u ovoj državnoj kompaniji i njenim domaćim dobavljačima i dalje bilo dobro u “nacionalnom i državnom interesu”.
    D Boarov

Pristigli komentari


Adsense

Po datumima

март 2015.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
%d bloggers like this: