Spinovanje za NAI

Kad već trenutno nema naših izbora, na kojima bi se ispoljile iste tehnike spinovanja, tu je grčki referendum. kao što mnogi primećuju građani Srbije ne glasaju na tom referendumu, ali to je samo privid, u stvari svi glasaju o ovim pitanjima, samo to ne primećuju. Drugim rečima, svi su predmet medijske obrade, jer će kad tad biti u prilici da odlučuju i o ovome. Ovde ćemo analizirazi „predreferendumski“ Blic, iako u suštini sve naše novine slede istu matricu, samo su neke tabloidi, a neke nisu.

cioras2

U Blicu (neki neimenovani urednik je u pitanju) već 28. juna znaju da će Grci glasati za DA. Ovo je standardna preizborna manipulacija koja upućuje glasače da budu na strani pobednika.

Cipras5

Referendum je predstavljen kao izbor između „ambisa“ „bankrota“, koji će nastupiti ako većina Grka kaže „ne“ (OXI) i prihvatanja uslova MMF, EU i drugih. Na ovaj način referendumsko pitanje zaoštrile su ove institucije, iako je grčka vlada formulisala pitanje tako da ono ne uključuje ni bankrot ni izlazak iz evro zone ni prelazak na drahmu. Ovo je početak kampanje zastrašivanja posledicama koje će nastupiti ako se izabere određena politika.

cipras9

Kampanja se nastavila već sledećeg dana, sada naslov „POČINJE HAOS“ nastavlja zastrašivanje, za jedan dan sve radnje su prazne, što je ilustrovano DVEMA policama bez robe. Ovo je takođe osnovna propagandna tehnika ubeđivanja da je CELINA ista kao prikazani DEO. U logici je to greška PARS PRO TOTO, uzimanje dela za celinu. U propagandim medijima ili PR novinarstvu jedna od osnovnih tehnika.

cipras10

AMBIS i HAOS brzo je postao HUMANITARNA KATASTROFA u Grčkoj, „Grk slavi kada podigne 60 evra sa bankomata“. Ovim se najavljuje serija manipulacija koja će na osnovu slike jednog ili grupe Grka govoriti o svim Grcima. Izvor da se u Grčkoj plate ne isplaćuju je „leskovčanin Milan Vukašinović“ i njegov cimer Grk:

ciprasX1Ovako je počelo fabrikovanje činjenica potrebnih za propagandu. „Izvori poznati redakciji“ su inače osnovno sredstvo PR novinarstva.

cipras14Pošto je oslikana slika haosa i humanitarne katastrofe, moglo se preći na kampanju protiv krivaca – premijera Ciprasa i ministra finansija Janisa Varufakisa. Ovde se Cipras napada da je „ludak“, na osnovu toga što je izveo dva poteza „koje će mnoge širom sveta navesti da se zapitaju „da li je ovaj čovek normalan?“. Zanimljivo je da mi u običnom jeziku nemamo termin za ovu vrstu ad hominem kampanje, pošto je tvrditi za nekoga da je lud u stvari oblik najjačeg zlostavljanja, koje je u svakodnevnom životu retko. U Politici pak, odnosno, u političkoj propagandi, je to „dobar dan“. Ovde čak nemamo ni leskovčanina koji je upotrebio taj termin.

Cipras je postao „ludak“ zato što je, po mišljenju novina, nakon što je odbio uslove kreditora, u pismu „procurelom“ posle raspisivanja referenduma naveo da „prihvata sve njihove uslove uz male promene i nekoliko sitnih zamerki“. iako je ovo bio planetarni spin, i novinari Blica su lako mogli proveriti da ove rečenice u pismu NEMA, odnosno, da pismo još uvek sadrži mnoge zahteve grčke vlade.

cepras letterNe treba da vas zavara drugi deo neslova „genije“ pošto Cipras nije genije zato što će spasti Grke ili rešiti krizu već zato što će „očvrsnuti svoju premijersku poziciju i obezbediti Sirizi još jedan mandat na vlasti.“ Zli genije.

Termini „ludak“ „nekompetentni ludak“ iz teksta, zapravo su otvorena ad hominem kampanja usmerena na unutrašnji život, a pravljena i po principu „gde ima dima i ima i vatre“. Ali „ludak“ nije bilo dovoljno. Potrebno je bilo Ciprasa i Varufakisa povezati sa Musolinijem i Hitlerom. Posebno je uvođenje Musolinija bilo zanimljvo.

cipras122Dakle, Grci su već sa jednim NE uveli sebe u jednu katastrofu, jedan rat, ali ipak je to NE Musoliniju bilo nešto ipak pozitivno. Međutim, Cipras to NE samo zloupotrebljava: novinar zaključuje da on nije ni LUDAK ni GENIJE nego nešto još gore: LUKAVI MANIPULATOR.

cipras123Ispalo je da jedna LEVA politika, koju razumeju i podržavaju ČOMSKI, ŽIŽEK, PIKETI, ŠTIGLIC, KRUGMAN itd, kao i milioni GRKA i ŠPANACA i naravno stotine hiljada drugih građana Evrope, u stvari samo manipulacija jednom rečju OXI na osnovu koje GRCI glasaju sa OXI jer ne mogu da se odupru magičnoj moći te reči, a o argumentima Ciprasa i Varufakisa ne znaju ništa.

Znaju samo da su očajni, opet po principu pars pro toto, u ovom slučaju JEDAN koji sedi ispred banke za SVE, pa i ove koji mirno stoje kod bankomata.

cipras21

Na direktno pitanje o spinovanju u Blicu, jedan od urednika odgovara sa „kakvo spinovanje“, a članak „Ludak ili genije“ tumači kao „odličan naslov“, koji eto samo raspravlja o tome da li je Cipras ludak ili genije.

Ipak ima JEDAN POLITIČAR o kome se urednici Blica ne dvoume šta je:

cipraas12

Bilo bi lepo i od njega da se, sledeći put kad bude nabrajao onu jednu televiziju i jednu novinu koje ga podržavaju, seti i Blica.

ps.

sledeća godina je najavljena kao godina „medijske pismenosti“. Puno će tu para iz EU da se slije za „programe“. međutim, ljudi koji su dopustili da mediji potpuno NESMETANO rade na propagandi, NIKOGA neće naučiti bilo kakvoj pismenosti.

1 odgovor ka “Spinovanje za NAI”

  1. Restruktura каже:

    Ако Ципрас евентуално падне због спина,а Вучић опстане због спина, то би значило да је спин (пре)моћан и, да парафразирам библијску изреку: НЕ ЖИВИ НАРОД О САМОМ ХЛЕБУ, НЕГО О СВАКОМ МЕДИЈСКОМ СПИНУ.
    Идеологије су тесна одећа за стварност и зато, пре или касније, пуцају или служе у сврху која је супротна од прокламованих циљева (погледајте само СПС, на пример, који је званично левичарска партија, а учествује у властима које раде у корист опције безграничног профита) .
    http://restruktura.org/osnovno-pitanje-je-ko-drzi-drzavu/

Pristigli komentari


Adsense

Po datumima

јул 2015.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
%d bloggers like this: