Kako je Vučić pojeo lokalne izbore

I dok su republički izbori u tabloidima uspešno zamenjeni istragom jednog ubistva, ali se u drugim medijima, prvenstveno na TV i na interentu, još uvek koprcaju, lokalni izbori su uspešno i potpuno pojedeni. Na opštini gde živim, nisam video nijedan plakat ili bilbord u vezi lokalnih izbora, nisam video nijedan flajer niti čuo jednu tačku bilo čijeg programa  vezanog za opštinu. Ako na lokalne izbore ne izlaze poznate liste, biću sasvim iznenađen kada u sledeću nedelju budem zaokruživao neki od brojeva na listiću.

Nije li i na ovaj način demokratija uspešno dovedena do apsurda i tako poništena? Kada su raspisivani republički izbori vodila se mala polemika u javnosti da li je razlog tog raspisivanja vezan za interese građana ili stranaka, pa su jedni tvrdili da je vlastima potreban nov ii svež legitimitet za reforme, dok su drugi tvrdili da je jedini cilj republičkih izbora da poguraju uspeh SNS na pokrajinskim i lokalnim izborima, gde se očekivao slabiji rezultat.

Sada kada je kampanja skoro pri kraju, može da se kaže više o tome. Stategija SNS u ovoj kampanji bila je potpuna personalizacija izbora u liku trenutnog premijera – jedina stranačka ličnost u spotovima, jedini lik na bilbordima, jedini izvor predizbornih govora u vestima medija – što bi sve bilo potpuno nemoguće da se išlo samo na pokrajinske i lokalne izbore. Na stranu što bi se na takvim izborima moralo raspravljati o lokalnim temama, dok se danas uspešno ne raspravlja o bilo kojim temama. Strategija vlasti je potpuno poništavanje svakog sadržaja izbora – jednostavno se traži da se poslušno glasa za one kojima se predviđa pobeda.

Kao u filmu „They live“ rezultat bi trebalo da bude prosta posledica množine plakata na kojima piše „OBEY“, u stvari „Ujedinjeni možemo sve“.

Videćemo koliko će se ova strategija pokazati uspešnom.

Bilo kako bilo, opozicione stranke, pogotovo one građanske, trebalo bi da posle ovih izbora odmah krenu u akciju sa ciljem da se izborna pravila urede na demokratski način i da se u budućnosti spreči da neka buduća autokratska ličnost ponovo po svom ćefu određuje kako će kampanje izgledati i kako će se izbori spajati:

  • Odredite način da se izbori fiksiraju za određene datume i ritmove i da se republički i lokalni zbori više NE SPAJAJU.
  • Odredite način da javni servisi moraju da organizuju dovoljno debata sa unapred utvrđenim pravilima o tome ko i koliko učestvuje u njima.

I to uradite, bilo da SNS u sledeću nedelju spektakularno izgubi, bilo da uspe u strategiji obesmišljavanja izbora.

(43/48)

prethodna kolumna: Finiš kampanje

Comments are closed.

Adsense

Po datumima

април 2016.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
%d bloggers like this: