Rubrika | Preporuke

Demokratijom protiv oligarhije

prenosimo Index.hr
–      Švicarski birači na referendumu su odlučili ograničiti plaće i otpremnine menadžera u kompanijama koje su izlistane na burzi.

Ovaj prijedlog na referendumu je podržalo 68 posto birača. Prijedlog kojeg su građani podržali na referendumu sada mora u parlamentu biti formuliran u zakonsku odredbu, što će se dogoditi u narednih godinu dana.

Zakonski prijedlog koji će drastično promijeniti ravnotežu snaga u švicarskim kompanijama, i dobar dio moći prebaciti s menadžera i članova uprave na vlasnike dionica osmislio je i sa svojim pristašama do referenduma dogurao švicarski poduzetnik Thomas Minder, ujedno i senator Demokratske unije centra, javlja Financial Times. „Narod je odlučio uputiti jasnu poruku upravama firmi, vladi i parlamentu“, prokomentirao je Minder rezultate referenduma.

Minder i njegovi pristaše uspjeli su prikupiti 400 000 franaka, koje su iskoristili u kampanji za pozivanje birača da glasaju za njihov prijedlog. Znatno je to manje od osam milijuna franaka koliko je švicarski poslovni lobi Economiesuisse uložio u kampanju protiv ovog prijedloga. Švicarski birači odlučili su da će vlasnici dionica u firmama imati pravo odlučivati o visini plaće direktora firmi, a zabranjeni su i takozvani „zlati padobrani“, odnosno ogromne otpremnine koje se isplaćuju direktorima nakon što napuste kompaniju. Također, Švicarci su glasali za ograničavanje direktorskih mandata na godinu dana i zabranu bonusa koji poticaju kupnju ili prodaju firmi.

Iz švicarskih poslovnih krugova stizali su žestoki prosvjedi zbog ovog referendumskog prijedloga, uz objašnjenje da bi njegovo prihvaćanje moglo rezultirati odlaskom međunarodnih kompanija iz Švicarske, zbog čega bi došlo do gubitka radnih mjesta i narušavanja kompetitivnosti švicarskog gospodarstva. No, birači ove argumente nisu prihvatili.

Jedan od ključnih trenutaka u kampanji za ograničavanje plaće i otpremnine menadžera dogodio se prije dva tjedna. Tada je otkriveno da švicarski farmaceutski gigant Novartis planira svom bivšem šefu uprave Daniellu Vaselli kroz šest godina isplatiti 72 milijuna franaka za konzultantske usluge. Ovo otkriće izazvalo je ogorčenost švicarske javnosti, zbog čega je Novartis morao odustati od svog plana.

Comments are closed.

Adsense

Po datumima

март 2013.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: