Rubrika | Preporuke

Jutro u Budalistanu

piše: Svetislav Basara

Odavno se nisam dopisivao s Nebojšom Krstićem, a znamo da volim novinska dopisivanja, pa mi je Krletova reakcija na moju kolumnu došla ko kec na deset. Pažljivo sam, dakle, pročitao njegov tekst i nisam siguran da me je dobro razumeo. Prvo! Daleko od toga da žalim za danima kada su se politički protivnici tukli i pljuvali po TV duelima. Drugo! Dragi Krle, ja nisam izgubio nikakve izbore, sledstveno čemu nema potrebe da povraćam dah, a činjenicu da je narodnjačka vlada preuzela neke ideje prethodne, u više navrata sam podržao na ovoj stranici.

Zašto sam onda zakerao? Zato, cenjeni publikume, što je razgovor Vučića i Krstića bio interesantan isključivo za rukovodstva i zagrižene simpatizere njihovih stranaka. Mi smo učinili ovo, a vi niste ono, to je, Krle, potpuno prazna priča, a to što je ispričana u civilizovanom dijalogu ni za dlaku ne podiže rejting njene zanimljivosti.

Dobro je, znači, što su ratne sekire zakopane, ali ništa ne valja što je DS (okanimo se SNS-a) potpuno zanemarila ideologiju koja nije – kako se to ovde inače uobičajilo smatrati – mastan papir od bureka ispunjen opštim socijalističkim, socijaldemokratskim ili desničarskim mestima, ideologija je uobličena strategija temeljnog preobražaja društva. A naše društvo, u kome treba obnoviti praktično sve, toliko je ogrezlo u inerciju da je za promenu banalne stvari poput registarskih tablica bilo potrebno dvadeset i više godina. Krle, druže, ako misliš da se taj (sve bezizgledniji) posao može završiti ugodnim razgovorima sa takozvanim političkim protivnicima, moram te razuveriti: neće moći! To što više nema tuče u studijima nije posledica nagle kultivisanosti nego stravičnog porasta entropije. Za tuču prosto više niko nema snage. A, bogme, ni muda.

Kako drugačije objasniti da Srbija, u momentu kada je čitava njena politička scena (izuzimajući opskurne sekte) prihvatila ideje Zorana Đinđića i DS-a, tone sve dublje u ksenofobiju, korupciju i varvarstvo? Takozvane srpske stranke više nisu u stanju ništa ni za koga da učine, osim – još izvesno vreme – za svoje istaknute članove, ali i to vreme polako ističe. Ti, vidim, i dalje smatraš da je DS iznad svega toga i da je „motor promena“. Odmah da ti kažem: jeste Crven Ban. A moglo je biti sasvim drugačije. Zašto nije, e, o tome, bato, popričajte malo u Glavnom čardaku. Ni na nebu ni na zemlji.

via Dnevni list Danas | Basara | Jutro u Budalistanu.

Comments are closed.

Adsense

Po datumima

март 2013.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: