Srđan M. Jovanović: Nedeljna paralela

            Zanimljiv je dan bio u nedelju 7. aprilapopodne u Beogradu.

Dve su se stvari odvijale u centru glavnog grada. Na jednoj strani, osnovali smo jednu političku stranku. Nova stranka, na čelu sa bivšim premijerom Zoranom Živkovićem, osnovana je u prisustvu oko pet stotina delegata iz cele Srbije, u Domu Omladine. Na drugoj strani, Dverci su „protestovali“ protiv…pa, od svega po malo. Pričali su o svemu i svačemu, a mahom ni o čemu.

Želeo bih, pak, da uporedim ta dva eventa.

Nova stranka se zalaže za ekspeditivno pridruživanje Srbije Evropskoj uniji. Posle svih peripetija, usporenog (ako ne i skoro zaustavljenog) procesa pridruživanja, došlo je vreme da se proces ubrza, ako ne i završi. Srbija je deo Evrope, kako geografski, tako i kulturološki i istorijski, te je pridruživanje EU jedan najnormalniji, logičan sled istorije u nastanku. Kao mala, ekonomski slaba i nerazvijena, sa puno problema u poštovanju ljudskih prava i endemskom korupcijom, Srbija može od Unije samo pozitivne instance da dobije.

Dverci su pričali o nekakvoj izmaštanoj Evroazijskoj uniji. Geopolitička fantazmagorija Evroazijske unije postoji samo u vlažnim snovima desnih ekstremista od Srbije pa na istok. Sada sam poprilično siguran da oni koji su skandirali „Rusija! Rusija!“ na dveračkom pseudoprotestu nemaju predstave ni gde se Srbija i Rusija nalaze na karti sveta. Dozvoliti im da na mapi pokažu Belorusiju bi najverovatnije rezultiralo slomom. Razlikovati Kazahstan od Kirgistana je, pretpostavljam, desničarima zabranjeno. To je ipak suviše znanja za takve.

Nova stranka je ponudila politički, ekonomski i pravni program. U stvaranju istih su učestvovali stručnjaci (od Vesne Rakić-Vodinelić do Dušana Pavlovića), te su i programi stručni i profesionalni. Zalaže se Nova za reformu političkog sistema, za uvođenje kancelarskog sistema, za smanjivanje broja poslanika. Programi koji su predstavljeni su podeljeni mahom u tri dela: reforme koje se obavljaju odmah, reforme srednjeg roka i dugoročne. Navedeni programi su stručni, ozbiljnog karaktera, kao i detaljni.

Dveri su u međuvremenu poručivali kako su Kosovo i Metohija „iznad EU“, kako god ovo shvatili, te pominjali kakve „prijatelje“ na „drugim stranama sveta“, u jednom totalnom geopolitičkom epistemološkom kolapsu.

Među delegatima Nove stranke bilo je i preko dve stotine magistara i doktora nauka, obrazovanog sveta.

Među pristalicama Dveri bilo je pijanih, prljavih, zadriglih i veoma bučnih ljudi.

Nova stranka se zalaže za sveopšti preporod ekonomije, politike, obrazovanja, prava.

Dverci su se skupili da „brane“ Srbiju, pokušavajući jalovo da nađu nekog neprijatelja koji bi trebalo istu i da „napada“.

Toliko. Samo sam želeo da napravim jednu kratku i jasnu paralelu.

 

P.S. Nova stranka se zalaže za zabranu Dveri. Naravno.

Comments are closed.

Pratite objave autora na FB

Po datumima

април 2013.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
%d bloggers like this: