Jedno predviđanje

Predviđanje je jednostavno: ministar Radulović i SNS neće ići na izbore u istoj koloni.

Drugim rečima, ona zagonetna izjava potpredsednika SNS Nebojše Stefanovića da je Radulović glavni kočničar reformi, govori u stvari više od ovih oveštalih optužbi na račun Dačića i Krkobabića, kako su oni glavni kočničari. Sam Radulović izjavu je ironično komentarisao u stilu da je on kočničar vlastitih reformi i da je to primer apsurda s kojim se suočava.

Međutim, ne radi se o apsurdu. On je kočničar Vučićevih reformi. A kakve su to reforme? To trenutno ni Vučić ne zna. Ali zna da to nisu one iste za koje se zalaže Radulović. Zašto onda Vučić naprosto ne otkači Radulovića? Pa zato što je Radulovića mnogo teže otkačiti, a da se ne naruši vlastiti imidž reformatora, nego Dačića za koga ima milion analitičara spremnih da se sete Miše Banane.

Vučićev legitimitet, između ostalog, počiva i na tome da je ubedio javnost da je on i reformator. Otkačiti jednog ministra koji je postao svojevrsan simbol reformi, nije baš lako.

Pa ipak, to će se desiti. Iz prostog razloga što je Nebojša Stefanović nesvesno pogodio suštinu: Radulović zaista jeste najveći kočničar vlastitih reformi. I to zato što su te reforme u sebi protivrečne. Kako je to moguće? Pa moguće je i zbog toga se toliko pažnje obraća na neoliberalizam na ovom sajtu.

A povod za ovaj tekst je zapravo ofanziva na „umove i srca“ najsiromašnijih gubitnika tranzicije koju ovih dana nespretno preduzima ministarstvo privrede. O ovoj akciji nisu obavestili nikoga, što pokazuje da su usamljeni u vladi. Ali, ta kampanja je i polemika sa Vučićevom primedbom da njihove mere „gaze preko ljudi“. Međutim, kontramere – besplatno zdravstveno osiguranje, penzija od 200 evra za sve – očigledno nisu usaglašene.

To znači da u vladi trenutno imamo dve politike u polemičkom odnosu. Nije to neki znak buduće saradnje. A kad smo već kod toga, ako SNS ne može sa Radulovićem, neće moći sutra ni sa LDP, tako da i oni oštre ražanj dok je zec još u šumi i ne zna baš gde će.

To znači da je Dačić Vučićevim reformama manji kočničar nego Radulović. Ali, s druge strane, ima li reformni bez imidža reformi koji Dačić nema?

Zaključak je da je velika muka baviti se politikom kad nemaš politiku, a i ono što se nudi je proizvod slučajnosti sa kojom ne znaš baš šta bi. Vučić ne odugovlači sa odlukom o izborima bezveze: sve opcije su tu problematične, svi putevi sa ogromnim rupama.

Tu političari nisu previše krivi. Paradoksalno, politiku ne stvaraju političari nego društvo.

Naše društvo „gleda svoja posla“.

 

8 odgovora ka “Jedno predviđanje”

 1. brana каже:

  naračujem od tebe analizu, onako kako ti umeš, po čemu je Radulović i čega reformator? Šta on reformiše? MIslim na konkretne nove ideje i mere, a ne na ukidanje onog što očigledno ne valja i samo po sebi bi propalo, ko te Dinkićeve Agencije npr. (ne)Čovek je sva državna „davanja“ (od para koje smo MI, građani ogromnim nametima dali) ukinuo a ništa nije uveo umesto toga. Osim odurne demagogije za seljake, nezaposlene i otpuštene očajnike i salonske poluintelektualce. (koga zanima o tome – http://branali.blogspot.com/2014/01/blog-post_18.html)
  mene fascinira kako se u Srbiji lako postaje refortmator. Više puta ponoviš ja sam reformator – sledite me..

 2. Vesna каже:

  Pa stvarno, zasto se toliko odlaze odluka o izborima, kako je to moguce da ona treba da zadovolji samo Vucecevu racunicu, a da niko ne zna na cemu se ona zasniva. Nista tu nije jasno. A izgleda kao da Vladi jeste.

  • admin каже:

   Ja samo pokusavam da razjasnjavam 🙂 Hteo sam da kažem da priča o Vučićevoj dugačkoj rezervnoj klupi uopšte nije tako uverljiva. možda je jedino tadić tu mogao biti siguran igrač, ali nije dobio DS, a i pitanje je koliko bi bio siguran.

 3. brana каже:

  с нескривеним чуђењем што је објављен на нспм-у, ултраеспин медију, имам част да вам представим одличан текст http://www.nspm.rs/politicki-zivot/inzenjer-elektrotehnike-ili-prinudni-stecajni-upravnik-skica-za-portet-sase-radulovica.html#yvComment98751

 4. admin каже:

  Ideologije u Srbiji su potrošene, i to se desilo kroz strašan gubitak vremena u proteklih 10 godina. Danas više nemamo vremena, ali ono što LDP ima je kredibilitet stranke koja je bila u pravu i nije bežala od problema. – See more at: http://istina.ldp.rs/Vesti/17945/Zemlji-potrebna-vlada-sposobna-da-kreira-i-dobije.shtml#sthash.6pv6gzhx.dpuf

 5. admin каже:

  Dačić i Vučić u ponedeljak su oborili sve zakone kojima se Radulović prethodnih meseci bavio.
  http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/436429/Radulovic–ulazi-u-rat–sa-Vladom

 6. admin каже:

  Ministar Saša Radulović kaže da ukoliko odmah ne prođu sistemski zakoni, to je siguran znak da se odustalo od reformi i da se ide na izbore.

 7. admin каже:

  “Ja sam ušao u vladu zbog reformi da uradimo teške stvari zbog ozdravljenja, ako se na rade reforme onda ne vidim smisao mog ostanka, odnosno opstajanja u Vladi. Ne želim da verujem da smo u reforme krenuli samo radi marketinga, već želim da verujem da je to bilo ozbiljno i da nije bilo zamajavanja“, poručio je Radulović, nakon sastanka sa generalnim sekretarom Međunarodne organizacije poslodavaca Brentom Viltonom i predstavnicima Unije poslodavaca Srbije.

Pristigli komentari


Adsense

Po datumima

јануар 2014.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
%d bloggers like this: