Rubrika | Moment of Zen

Plata ili penzija?

Više od 30 hiljada mašinista avio-kompanije „Boing“ iz postrojenja u Vašingtonu potpisalo je nove, revidirane ugovore sa poslodavcem i time sačuvalo zaposlenje.

Međutim, za to su morali da plate skupu cenu.

U postrojenju nedaleko od grada Sijetla „Boing“ pravi avione više od 90 godina. Međutim, zbog ekonomske krize, kompanija je razmišljala da fabriku izmesti u neku drugu američku državu, gde bi proizvodnja manje koštala.

To znači da bi „Boingovi“ mašinisti sa severozapada zemlje ostali bez posla. Radnicima je ponuđeno da sačuvaju svoja mesta, ali da moraju da se odreknu penzija, kao i prava na štrajk u narednih deset godina.

Ugovori su odobreni tesnom većinom od 51 odsto. Za razliku od radnika, firma i predstavnici države zračili su optimizmom. Jedan od direktora u „Boingu“ Rej Koner rekao je da budućnost postrojenja kod Sijetla deluje svetlo, kao nikada do sada.

Guverner Vašingtona Džej Inzli kaže da će ta država nastaviti da bude vazduhoplovna prestonica sveta. „Kompanija ‘Boing’ i dalje će ovde proizvoditi važne delove za avione“, kaže Inzli.

Guverner Inzli podsetio je radnike da je država odobrila nešto više od osam milijardi dolara kao podsticaj za „Boing“ i čitavu avio-industriju, a sve kako bi se osiguralo da se avion „777X“ ne proizvodi negde drugde.

 (neoliberalizam u malom, sve sa državnim podsticajem za „avio-industriju“)

1 odgovor ka “Plata ili penzija?”

  1. admin каже:

    Komentari na B92, odakle je uzeta ova vest, daju neke nijanse:

    dodaćemo naše opise ideologije autora komentara, koji su anonimni:

    Umereni neoliberal:

    Kada se objavljuju ovakve vesti, treba malo i pojasniti publici koje se to penzije odricu, zato sto je americki sistem drugaciji.

    U Americi postoje dve vrste penzije, penzija koja se odbija od plate i koju covek sam stedi i moze da podigne kad stekne uslove za penziju (65. godina). Ova penzija se zove „401k“ i te se penzije radnici ne odricu.

    Uz to neke firme nude dodatnu penziju koje same uplacuju na racun radnika. Ova vrsta penzije je sve redja u Americi zbog toga sto je veliko opterecenje za firmu. Ova penzija se zove „Deferred benefits plan“. Radnici se odricu ove penzije.

    Na amerckom tristu trenutno standard imati samo 401k, tako da odricanje od ove druge penzije je samo shvatanje realnosti i prilagodjavanje trzistu.
    (Pedja, 4. januar 2014 16:45)

    Čisti neoliberal:

    Zašto skandalozni, osim za samoupravljače, pa niko ih nije terao pištoljem da prihvate, a „pravo na štrajk“, u obliku prisutnom u zapadnim zakonodavstvima, ionako je nemoralna socijalistička izmišljotina, to jest, niko ne spori radnicima slobodu da se organizuju, kolektivno pregovaraju i traže bolje uslove, pa i da obustave rad, kao sredstvo pritiska, ali „pravo na štrajk“ se obično tumači tako da vlasnik treba da, s druge strane, nekim represivnim levičarskim zakonom bude sprečen da ih kolektivno i otpusti ako nađe druge radnike koji hoće da rade pod uslovima koje nudi, a to je nemoralno i nedopustivo komunističko nasilje nad osnovnom slobodom raspolaganja vlastitom privatnom imovinom i sklapanja ugovora. Što se tiče penzije, to takođe, osim u evropskim socijalističkim diktaturama, nije obaveza poslodavca, već dobrovoljni benefit, neka sami uplaćuju u privatne fondove ili investiraju, hvala bogu da se zdravi tržišni odnosi polako vraćaju i na tržište rada, tako će svakako biti bolje i stručnim i vrednim radnicima koje svaki poslodavac hoće, a neradnicima i mutividama, naravno, i treba da bude loše, jer tamo gde je takvima dobro sve uskoro ode u propast, a crvena EU je najbolji primer.
    [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (EU Citizen, 5. januar 2014 03:42)

    Nacionalista – privremeni antineoliberal:

    Prljavi kapitalizam prelazi u feudalizam I robovlasnistvo. USA je primer katastrofalne drzave kojoj niko ne treba da bude prijatelj.
    [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (mare, 4. januar 2014 16:31)

Pristigli komentari


Adsense

Po datumima

јануар 2014.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
%d bloggers like this: