TOP 10 neoliberalnih manipulacija

1) Privatnici nas sve hrane (različitim manipulacijama sugeriše se da samo “poslodavci“ stvaraju novu vrednost“, a da svi drugi parazitiraju na njoj. U realnosti privatni poslodavci pune oko 5% budžeta, dok ostalih 95% pune građani i javna preduzeća preko PDV, akciza, poreza na plate)

2 ) Država treba da izađe iz medija (državni mediji prikazuju se kao mesta neslobode, dok je ona mnogo veća u privatnim medijma. Istovremeno, javni novac odlazi i u privatne medije i u državne, a samo drugi imaju javne obaveze. BBC da ne pominjemo)

3) Država kao takva narušava konkurenciju (to je priroda države čija je definicija monopol u nekoj sferi (pravosuđe, policija, uprava) ili dostupnost nekog dobra svima (zdravlje, obrazovanje, infrastruktura, okolina). Dobra koja obezbeđuje država po definiciji nisu na tržištu).

4) Reforme moraju biti nepopularne (pravi prevod ove poruke je: kao građani niste kompetentni da procenite šta je dobro i šta je loše, ergo, vladavina mora biti nedemokratska).

5) Reforme moraju biti bolne (ova manipulacija se graniči sa apsurdom, i njen najpribližniji prevod je: nemojte obraćati pažnju na to što ste oštećeni, nemamo pojma zašto)

6) Društvo ne postoji (odnosno, ovaj prostor i ovi instrumenti sile i prava su naši (male grupe ljudi koja ima moć), a ne vaši (kao svih građana, društva). Mi smo vlasnici i odlučujemo, vi ne postojite kao kao neko ko odlučuje).

7) Moral ne postoji (znači: možete radite šta hoćete i kome hoćete, ali i mi ćemo, kao vlasnici javne sfere raditi isto, s tim da mi imamo nešto više moći od vas. Dobijate malo, ali gubite mnogo)

8) Neoliberalizam ne postoji (sve što sada ne valja ide na konto socijalizma, neoliberalizam je idealni poredak koji još nigde ne postoji)

9) Ako se ne primene neoliberalne mere, preti nam bankrot (bankrot je postao posledica postojanja socijalne države, to što su mnoge države u ranijem periodu imale i socijalnu državu i suficit, više ne postoji kao mogućnost)

10) Ko se ne slaže sa prethodnim tačkama obožava Staljina (jedine dve mogućnosti su “komunizam” Staljinovog tipa i neoliberalna ekonomija, a mi znamo ko je bio Staljin)

03.01.2014.

2 odgovora ka “TOP 10 neoliberalnih manipulacija”

  1. admin каже:

    Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović ocenio je da u Srbiji ne postoji politička volja za sprovođenje medijske reforme.

  2. brana каже:

    Milan Nikolić, sociolog, „Elita bi trebalo da napravi analizu, a pored opipljivih činjenica iz izjave se vidi da je autor zapao u depresiju. Slažem se s njegovom konstatacijom, a stanje je još gore s političarima i intelektualcima. Najveći zločinci su ekonomska i politička elita. Deo ekonomske elite posvećen neoliberalizmu, čime je izvršen strašan zločin, veći od onih koje su izvršili komunisti i nacionalisti. Neoliberali su deindustrijalizovali zemlju, a ovde nema kritičkih pogleda niti ozbiljne ideje koja je izvan neoliberalizma.“
    reče oličenje nedostatka „kritičkih pogleda niti ozbiljne ideje koja je izvan neoliberalizma.“ i manijakalni zagovornik Svetske vlade

Pristigli komentari


Adsense

Po datumima

јануар 2014.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
%d bloggers like this: