Rubrika | Moment of Zen

Darvinitis i neoliberalizam

Dakle, g. Radulović nije učinio bilo šta epohalno ili novo; preciznije, on je reinkarnirao veoma stare ideje čije korene možemo pronaći u kasnom 19. i ranom 20. veku. Istine radi, iako su rezultatima savremene biološke nauke sasvim obesmišljene, takve teorijske konstrukcije opstaju i danas u malim biološkim krugovima, ali cvetaju u izvesnim ekonomskim, antropološkim i psihološkim kružocima. Da bismo razumeli odakle potiču ogoljene ekonomske ideje (bivšeg) ministra, moramo se malo pozabaviti istorijom „umrežavanja“ evolucione biologije u socijalnu i ekonomsku teoriju.

Izjednačavanje ekonomije sa prirodnim zakonima, što jeste neoliberalna tendencija „čikaških dečaka“, ubedilo nas je da je takav sistem „prirodno stanje stvari“, zakucano u našim genima, i sa tim se moramo pomiriti. Upotrebom biologije u ekonomskoj argumentaciji g. Radulovića i njemu sličnih, reklo bi se da smo napravili pun krug – nanovo smo izjednačeni sa životinjom.

– Biljana Stojković, Peščanik, 20.02.2014.

(možda je nekome draže da ovo čuje od biologa, nego od filozofa, mada je isto naravno.

Iz perspektive filozofije stvar izgleda ovako: svaka ideologija nastoji da svoje stavove prikaže kao jedine moguće, kao one koji se moraju slediti. Ovo „moranje“ u neoliberalizmu, delom obezbeđuje „priroda“. Zakoni tržišta su zakoni prirode, i ako ne budete sledili te zakone, i samo te zakone, „priroda“ će vas naterati na to. A onda se slika o „prirodi“ prilagodi potrebi da priroda nalaže samo ponašanje koje favorizuju neoliberali. Cela stvar, naravno, nema veze sa pravom prirodom i biologijom, ali koga briga: neoliberali nisu ni naučnici ni biolozi, već ideolozi)

 

2 odgovora ka “Darvinitis i neoliberalizam”

  1. MikeLDN каже:

    Malo pojednostavljeno i gledano iz uske vizure.
    Mesa se zdravo trziste i konkurencija sa socijalno odgovornom drzavom. Da, ekonomski uspesan je trenutno samo jedan model (sa svim svojim manama), svi ostali su propali. Kada krenu ka nama ekonomski azilanti i gastarbajteri iz npr EU (ukljucujuci i kulturne radnike i profesore) zapitacu se opet da li sam u pravu. Ekonomski uspesna drzava nije nuzno i socijalno odgovorna. Superponiranje truda i znanja vrednih i pametnih sa jasnim ekonomskim ciljem daje na otvorenom trzistu veci efekat nego pojedinac.

  2. alexjosephine каже:

    Da bismo razumeli odakle potiču ogoljene ekonomske ideje (bivšeg) ministra…
    Treba posedovati iole zdravog razuma.
    Privreda ce kaskati sve dok je preopterecena (dazbinama, visokim porezima-razlog glomazna i spora administracijom-,trzisno-partijskom zakonomernoscu, haosom u javnoj, a partisjkoj upravi itd.)
    Sprecavanje „“bracala privatizacija“ nije u skladu s idejama na koje se aludira, a stidljivo(iz neznanja mozda ?) nista ne kaze.
    Stopiranje odlivanje javnog kapitala na rodjake/frendly firme preko npr. Fonda za razvoj/Agencije za privatizaciju , takodje ne odgovara neoliberalnim aspiracijama prema drz.intervencionizmu na strani krupnog kapitala.
    Princip transparentnosti (taksativno navodjenje svakog potrosenog dinara ministrarstva) i uvodjenje reda u javna preduzeca („licne karte“), daleko je od bilo kojeg derivata biloskog/socijalnog darvinizma.
    Odolevanje politickim pritiscima(razume se, uz odredjenu masnu naknadu) nije odlika bastinika Mondey cluba.
    Nepristajanje na rutinske, po javni interes zastrasujuce mahinacije lokalnih mocnika(recimo, fiktivnog uvecanja kapitala Simpa) nema nikakve veze s temom (neoliberalizmom), a pogotovu ne s Sasom Radulovicem(indikativno je prilepljivanje etiketa s emfaticno rdjavim konotacijama).

    Napamet napisan tekst ! Lisen bilo kakvog osvrta na konkretnu stvarnost ! Siledzijsko nabacivanje darvinisticke kosuljice na Sasu Radulovica !

Pristigli komentari


Adsense

Po datumima

фебруар 2014.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  
%d bloggers like this: