DS i beli listići

Ovih dana se odvija masovna akcija adopcije „belih listića“. Svi su uvereni da njih više na novim izborima neće biti, što se potkrepljuje tvrdnjom da su se vodeći zagovornici belih listića sa prošlih izbora već opredelili za neke stranke, mahom za DS ili Novu stranku, koje će ionako možda biti u koaliciji. Nekako ispada da je DS iznebuha postala ideal belih listića, napravivši tako obrt za 180 stepeni, pošto je na prošlim izborima ona bila nešto kao anti-ideal belih listića, koji su i nastali mahom od njenih bivših glasača.

Pa kako je to moguće? Šta se to značajno u prirodi DS promenilo u ovih nekoliko dana da bi se ovaj obrt mogao opravdati? Pa, bogami, ja ne vidim šta bi to moglo biti. Čak mi se čini da je obrnuto, da je strategija DS za ove izbore upravo ista ona koja je važila i na prošlim: mi se borimo protiv diktature i povratka devedesetih, samo što smo se 2012. borili protiv najave povratka devedesetih, a sada protiv samog povratka. Mislim da ova strategija ide direktno protiv smisla „belih listića“, pa ću to sad obrazložiti.

Logika belih listića bi mogla da se opiše ovako: 1) demokrate (a i ostali) iz 2012. ne zaslužuju da im se da glas, i 2) odsad će se glas dobijati samo ako se zasluži nečim pozitivnim, odnosno ako se prođe neki pozitivan kriterijum, koji istovremeno predstavlja i neku bazičnu korist za građane. Na primer, vi nama slobodne medije – mi vama glas, ili vi nama transparentnost vaših poslova – mi vama glas.

Sadašnja strategija DS: mi vama da nas oni vraćaju u devedesete – vi nama glas, ide daleko ispod ove logike i po mom sudu neće naići na odobravanje „belih listića“ (hajde da glumimo da je to „organizovana grupa“). Da su hteli da poslušaju glas belih listića, demokrate, ili bilo ko drugi, usvojili bi ovu novu logiku, ali to bi uspostavilo neke kriterijume u politici, pa bi onda bio kraj samovolji, ali naši se političari tom kraju još ne nadaju. Oni još uvek misle da sve može po starom.

I pored svih manipulacija i praznine zvanične politike PPV-a, on ne može biti jedini krivac za sadašnje stanje. Jer, on i njegovi su u poslednjih godinu i po dana više puta pokazivali da bi voleli da budu prihvaćeni kao neko ko ne krši osnovne političke norme. To što se te norme nisu etablirale zavisilo je i od volje onih drugih da se odreknu samovolje (kontrole nad medijma, netrasparentnosti, manipulacija itd). Da li su se odrekli? Pa baš i nisu, odnosno, ja ne vidim gde jesu.

Zbog svega toga, sumnjam da će usvajanje belih listića, ili barem dela belih listića, od strane DS ili neke druge grupacije ići glatko. Čini mi se da će beli listići i na ovim izborima glasati slično kao i na prošlim. Ili, još bolje, zašto da ne ostavimo kao malu tajnu kakva je naša strategija na ovim izborima? Možda i damo nekima glas, ali moraju i oni da daju nešto.

Mi volimo izbore, inače ne bismo bili „listići“, ali volimo i da ne dajemo „blanko“ glas.

Nismo po tome „beli“.

8 odgovora ka “DS i beli listići”

 1. admin каже:

  „Duh devedesetih se vratio, ali kako je svojevremeno rekao Borislav Pekić, mi smo ‘ghost busters’ (istrebljivači duhova)“, naglasio je Pajtić. – See more at: http://www.danas.rs/danasrs/politika/djilas_srbija_se_ne_preziva_vucic_kao_sto_se_nikada_nije_prezivala_ni_tadic_video.56.html?news_id=275553#sthash.YF0IZb35.dpuf

 2. Vesna каже:

  Otkud sada tolika narcisoidnost belih listica? Glas se uvek daje blanko, jer je rec samo o obecanjima, koja mogu, a videli smo, i ne moraju da se postuju. Slazem se da DS treba da izadje sa necim novim, boljim i konkretnim, u odnosu na ranije, umesto da pricaju o devedestim, ali ja vidim dva problema. Prvi je taj sto je sadasnja vlast koja trazi jos mandata represivnija od prethodne, a njoj su doprineli beli listci, pa i oni moraju da razmisljaju od pocetka. A drugi je, kada bas neko izadje sa svezim idejama kako da se kontrolise i nedozvoljava bacanje nasih para koje nemamo, onda svi vi graknete – neoliberalizam. Ta sta hocete Vojvoda Tito?

  • admin каже:

   vesna, vi znate, kao i ja, da beli listići nisu nikakva organizovana grupa, ovo ja pišem u svoje ime, eventualno još neko razmišlja kao ja i to je sve.

 3. zarko vukmirovic каже:

  Pripisivati sveže ideje S. Raduloviću je očigledan egzamplar nasilno, isforsiranog učitavanja svojih ideja u „koncept“ ovog elektrotehničara i meštra za stečajne poslove….Znam da grešim ali mislim da bi elektrotehničarima trebalo uskratiti pravo da se bave politikom, budući da je očigledno da im je amputirano čulo za političke procese i ideje. Ljude doživljavaju i koriste kao puke instrumente svojih politickih intencija…Očit primer tzv. instrumentalne ili ciljne racionalnosti

 4. Dejan каже:

  Ostajem beo! Ništa se nije, i neće se u skorije vreme promeniti, pa ni moj stav da je beli listić jedino mogući način glasanja. Beli listić nije samo poruka DS-u već svim nazovi „političarima“.Beli listić je otpor bahatosti, bezskrupuloznosti, sebičnosti, bezobrazluku i gluposti ovdašnjih političara. To je NE svemu onome što su radili svi oni koji su bili na vlasti poslednjih 25 godina. Ko je razumeo, shvatiće!

 5. admin каже:

  Danas niko ne može da odgovori na pitanje kako će biti formirana vlada, o tome ćemo posle izbora razgovarati sa Srpskom naprednom strankom posle izbora“, rekao je Dačić posle potpisivanja sporazuma.

Pristigli komentari

 1. […] Vladimir MilutinovićDvogled 02.02.2014. […]

 2. […] Dvogled […]


Adsense

Po datumima

фебруар 2014.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  
%d bloggers like this: