Izborna prognoza

Kako se meni čini, izborni rezultati republičkih izbora će biti ovakvi:

rezultatiizbora16032014

 

 

To je dosta konzervativna procena, pošto se ovi rezultati umnogome poklapaju sa rezultatima izbora na Voždovcu.

Malo objašnjenje. Dakle, SNS sa svim ostalim strankama koje idu sa njim oko 40%, moglo bi biti manje. ali toliko.

SPS bi mogao mnogo više, ali oni nemaju ni kadrova ni volje za levlju politiku.

DS oko 12%, odnosno to bi trebalo da bude zbir svih frakcija DS koje će izaći na izbore.

DSS, kao i uvek, 7%.

LDP po mom mišljenju ne može dobro proći. To je verovatno rezultat stava da je politika LDP pogrešna i da je zaokret ka SNS nepotreban, ali se prosta energija, iako usmerena u pogrešnom smeru LDP ne može poreći. Ipak, ovoliko.

Mislim da URS, više ne može gore, a Nova stranka je još premlada za cenzus. Grupa koju će formirati bivši ministar privrede Saša Radulović, takođe neće preći cenzus, iako bi bilo dobro da privuće dosta pažnje, pošto bi tako izbori dobili neki smisao.

Nevažećih, odnosno, belih listića će biti puno. Politička ponuda je toliko besmislena, da jednostavno izaziva tu reakciju, kao i malu izlaznost na ovim izborima.

Sve ostale stranke, stranke manjina itd, dobiće manje od 5%.

Eto, to je to, prvenstveno da bi bilo zanimljivije. Niko, naravno ne zna kakvi će biti rezultati, i jedina svrha ovakve prognoze je provera metode procenjivanja i intuicija.

Ova prognoza je i izraz činjenice da ovi izbori, kako sada izgleda, neće biti u značajnijem stepenu osmišljeni. Polazim od toga da u stvarnosti postoje dva sloja: jedan kauzalni, koji je uz ispravnu metodu i dovoljno znanje, predvidiv – i sloj smisla koji je rezulatat slobode i zato je nepredvidiv.

Naš sloj smisla je dosta tanak, pa je ova prognoza i izraz te okolnosti.

Dakle, ako je ova prognoza tačna, izlazite na izbore kao kandidati, a ne odgovaraju vam rezultati, bacite se na osmišljavanje. Osmišljavanje menja sve.

5 odgovora ka “Izborna prognoza”

  1. admin каже:

    „Tadić treba da se žali Tadiću, jer je sam sebi napravio najviše štete. Đilas neka se žali tabloidima koje je pravio da unište nas, ali su ostali gladni, pa danas jedu njega. Vučić neka bude srećan pred onim što stoji u ovom trenutku naspram njega – zavere o kojima govori nisu ništa. Dačić neka se žali Rusima, a Koštunica neka ide na Kosovo pa neka se tamo želi“, poručio je Jovanović

  2. admin каже:

    BLIC – CESID PROGNOZA:

    – Može se dogoditi da Tadićeva lista bude iznenađenje, dođe do dvocifrenog rezultata na izborima, ali i da DS uspe da motiviše svoje glasače, pa da i jedna i druga stranka budu iznad 10 odsto – objašnjava Đorđe Vuković iz Cesida.

  3. vm каже:

    Analitičar Milan Nikolić o Tadićevoj najavi da bi smatrao uspehom ukoliko osvoji deset odsto kaže da je to realna pozicija

  4. admin каже:

    Izborna lista bivšeg ministra privrede Saše Radulovića ima male šanse da napravi iznenađenje i uđe u parlament.

    To smatraju sagovornici Danasa Marko Blagojević, izvršni direktor CeSID, i Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, komentarišući saznanje tog lista da Radulović namerava da na martovske izbore izađe sa svojom listom grupe građana na kojoj bi bili privrednici, ali i „neke interesantne i iznenađujuće ličnosti“.

  5. admin каже:

    „Bivši lider te stranke, dugogodišnji harizmatski lider, što je krajnje neuobičajeno, eto, formira novu demokratsku stranku, čime će ne veliki procenat birača koji bi glasali za DS – negde oko 15% po rezultatima empirijskih istraživanja – verovatno smanjiti. Ja pretpostavljam da on sam na taj način, pred same izbore, neće uspeti da okupi ni 5%, što je cenzusni prag da bi ušao u parlament, ali bar će time naškoditi omraženoj svojoj partiji. – Vladimir Goati, 05.02.2104.

Pristigli komentari


Adsense

Po datumima

фебруар 2014.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  
%d bloggers like this: