Rubrika | Premalo za tekst

Neoliberalizam na vodi

U Politici je izašao članak o najnovijoj predizbornoj beogradskoj bajci – pogađate kojoj. Iz članka se lepo vidi kako izgleda neoliberalizam u realnosti:

Koliko će strani investitor platiti zamljište koje će dobiti u vlasništvo? – Ni dinara.

Da li će se cena zemljišta odrediti na tržištu? – Neće.

Da li će kupac učestvovati u nekom takmičenju, u bilo kakvom procesu koji uključuje konkurenciju? – Neće.

Pa dobro, kakve ovo veze može imati sa neoliberalizmom? Pa ima, najpre ugovarač celog posla sa srpske strane, PPV, smatra da je neoliberalizam „najzdraviji sistem“. I njegova „konstruktivna opozicija“, LDP, takođe ima neoliberalni program. Ali, reći ćete možda vi, zar neoliberalizam nije ideologija tržišta i konkurencije, a ovde nema ni traga od tržišta i konkurencije?

Pa, za odgovor na ovo pitanje treba razlikovati realni neoliberalizam (primer je gore) i idealni neoliberalizam. Ali o tome u posebnom tekstu.

2 odgovora ka “Neoliberalizam na vodi”

  1. brana каже:

    sitan detalj da se vivi koliko su novokomonovani… planiraju marine za jahte između ostalog a „stari železnički most postaće pešački, s kafićima i restoranima.“
    a taj most je toliko nizak da već pri normalnom vodostaju ispod njega ne mogu da pređu ni najmanje jedrilice – mikrotoneri ..

Pristigli komentari

  1. […] na primer, preko kredita državnih banaka, štetnih ugovora sa privatnim licima, davanja monopola, ekskluzivnih ugovora. Iako se ne poštuje u potpunosti, idealna ideologija je uvek tu: dobro dođe i poneka prava […]


Adsense

Po datumima

фебруар 2014.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  
%d bloggers like this: