Utisak o realnim i idealnim neoliberalima

U jučerašnjem Utisku moglo se plastično videti kako razmišljaju realni (Stefanović) i idealni (Radulović) neoliberali. I jedni i drugi misle da privatni sektor finansira javni, da je privatni sektor efikasniji itd, ali:

Stefanović bi direktno pomagao privatni sektor iz budžeta:

32 miliona evra za Mišelin (ovo se zove dovođenje investitora)

dok idealni neoliberal ne bi dao ovih 32 miliona, ali bi dopustio da privatni sektor preuzme javne servise (školstvo, zdravstvo) itd.

Ni jedno ni drugo nije „nužno“, ali ako se upitamo šta je bolje, odgovor bi mogao da bude ovaj.

Realni neoliberali ne bi drastično menjali sistem u pravcu neoliberalizma. Njima je neoliberalna ideja samo paravan za realno sticanje moći i novca, ne shvataju je doslovno, ne veruju u nju.

Idealni neoliberal veruje u ideju, i to je njegova velika prednost; pošto veruje u ideju on će želeti da se sve objasni, neće kriti realno stanje itd. Problem je međutim, u tome što veruje u pogrešnu ideju i to na ideološki način – dogmatski.

Realnog neoliberala možete poznati po ovoj rečenici „Reforme ne treba da jedu ljude“, dakle „Ta ideja je ok, ali mora biti ublažena u realnosti“. Ovu rečenicu izgovaraju npr. Vučić i Dačić.

Idealnih neoliberala kod nas ima malo i njih možete prepoznati po uverenju da je neoliberalizam ideja zasnovana na logičkim razlozima. Primer su naravno Radulović i saradnici,

Ima i ovih trećih, ekonomskih novinara, koji podržavaju obe skupine pričom o loncu i čorbi.

Šta je bolje, odlučite sami. A oba ne valjaju.

10 odgovora ka “Utisak o realnim i idealnim neoliberalima”

  1. Milan Marinkovic каже:

    Čitajući ove vaše utiske, stičem dojam da se idealni i realni neoliberalizam maltene više razlikuju između sebe nego sovjetski komunizam (tj. socijalizam) i američki kapitalizam iz doba Hladnog rata 🙂

    Inače, Nebojša Stefanović nije nikakav neoliberal, ni realni ni idealni. Iz prostog razloga što čovek sa ekonomijom očito nema blage veze, zato se sinoć onako iznalupetao za sve pare. Stefanović je samo još jedan u nizu ovdašnjih profesionalnih partijskih poltrona kojima je jedino bitno da šef bude zadovoljan njihovim nastupima po raznim emisijama (po principu: A, šefe, šta kažeš, jel sam dobro odbrusio onom Raduloviću, a?).

    Da sam na Vučićevom mestu, takve bih motkom terao od sebe. Nevolja je što ih previše ima, ne samo u SNS nego u svim strankama.

    • admin каже:

      pusti sad dojmove, nego kad Vučić kaže „neoliberalizam je najzdraviji sistem“ i kada da 1,5 milion evra javnog novca ovoj privatnoj fabrici u kojoj je juce bio, kako ti to razumes?

      • Milan Marinkovic каже:

        Da bih mogao da odgovorim na to pitanje, morao bi najpre Vučić da nam objasni šta za njega termin „neoliberalizam“ konkretno znači. Ukoliko on pod neoliberalizmom podrazumeva liberalni kapitalizam (budući da mnogi teoretičari sa levice poistovećuju ta dva modela), onda je ta njegova izjava u potpunoj kontradikciji sa gestom davanja ne 1,5 miliona nego bilo kojih para bilo kojoj privatnoj firmi od strane države. Sa stanovišta liberalnog kapitalizma, takav akt bio bi apsolutno nedopustiv, kao što je nedopustiv i svaki drugi oblik državnog intervencionizma ili protekcionizma, tj. mešanja u privredno-tržišne tokove (pogotovo u privatni sektor, premda u liberal-kapitalizmu državni sektor privrede može da postoji samo u sferi tzv. priorodnih monopola, ali njih ionako ima toliko malo da se mogu izbrojati na prste).

        Ukoliko, pak, Vučić neoliberalizam shvata kao sinonim za državni ili paradržavni kapitalizam (ovo potonje možemo uslovno nazvati i „korporatokratija“), onda je to već drugi padež.

  2. MikeLDN каже:

    To sto Vucic sebe naziva neliberalom ne cini ga neoliberalom. Njegova politka je razotrikena kada je organizovao strajk podrske sindikata. Stefanovic nije uopste ni pricao o ekonomiji, bavio se samo demagogijom i lupetao predizborne fraze.

    • admin каже:

      da se mi nešto dogovorimo: možemo li zaključiti da argumenti „neoliberalizam – ma šta to značilo“ više ne važe?

      • MikeLDN каже:

        Jedini -izam ove vlade je dilentatizam.
        Budzet za ovu godinu ima prihodnu stavku od 3000 mil evra kredita od Emirata. Dakle lepa, okrugla cifra, nista neki milion gore dole, kad je bal – nek je muzika. Javna tajna je da ne postoji ni jedno slovce dokumenta koji se na ovo odnosi tj koji to garantuje. To je ispod nivoa banana-drzava.
        (str. 6, http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/lat/pdf/zakoni/2013/4174-13Lat.pdf )

        • admin каже:

          izgleda da se opet nismo dogovorili ni oko čega, što nije baš neka preporuka za racionalne ljude

        • brana каже:

          „Jedini -izam ove vlade je dilentatizam.“
          jako naivno… Vučičevo delovajne je neverovatno ideološki dosledno..a Vladimir očigledno džabe piše .. i moja malenkost – ali Vladimir je u par zadnjih teksrtova toliko pojasnio da je i maloj deci jasno.. ergo dalje nerazumevanje nije ništa drugo nego pristajanje na očigledne gluposti

Pristigli komentari


Adsense

Po datumima

фебруар 2014.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  
%d bloggers like this: