Rubrika | ABC neoliberalizma

Zašto se ukidaju političke emisije?

Dakle, zbog toga što žele da od B92 napravi zabavnu televiziju, vlasnici B92 planiraju da ukinu „Utisak nedelje“ i „Kažiprst“. Novi Studio B je već ukinuo „Problem“ „U centru“ i „Od A do Š“. Šta je razlog ovom skidanju govornih političkih emisija sa programa? Možda je to naprasno otkrivena želja za zabavnim programom, a možda je posredi nešto sasvim drugačije – potreba da se javni govor suzbije kako bi se lakše uspostavio matrix proizvoljnih tvrdnji.

Evo jedne male ilsutracije. Ako pogledate sajt ministarstva finansija, naći ćete grafikon koji pokazuje da je zaposlenost od 2012. godine u kontinurianom padu. Ima oko 50.000 manje zaposlenih. Međutim, čak i na tom sajtu, koji koristi podatke RZS (Republičkog zavoda za statistiku), tvrdi se da je istovremeno sa padom zaposlenosti, pala i „stopa nezaposlenosti“ sa 24 na oko 20%. Već desetak dana pokušavam da dobijem odgovor kako je to moguće, ali ne uspevam, nekako nam se ekonomisti (ogromna većina) više razumeju u nužnost reformi, nego u ove brojke oko nezaposlenosti.

Danas je na konferenciji u Nacionalnoj službi za zapošljavanje rečeno da, ne samo da je stopa nezaposlenosti smanjena, nego je i zaposlenih više:

Broj nezaposlenih je šest meseci zaredom u padu i u drugom kvartalu ove godine stopa nezaposlenosti u Srbiji iznosila je 20,3 odsto. To je 3,8 odsto manje nego u isto vreme lane, dok je broj zaposelnih 3,5 odsto veći.

E sad, ako pojam “broj zaposlenih” znači isto za RZS i NSZ, jedan od ova dva podatka nije tačan.

Dok sam istraživao šta znači “stopa nezaposlenosti” i kako je moguće da se smanjila, jedino što sam saznao je da u stvari niko ne zna šta je to i da se metodologija izračunavanja ove stope stalno menja, prema potrebama.

Izgleda da idemo ka vremenu u kome će svi problemi biti rešeni jednostavno tako što će se izmisliti podaci koji pokazuju da su rešeni.

A pošto bi na to eventualno neko mogao javno da ukaže, najbolje je ukinuti političke emisije.

Welcome to the desert of the Real.

 

 

 

6 odgovora ka “Zašto se ukidaju političke emisije?”

  1. admin каже:

    Stopa nezaposlenosti je broj nezaposlenih radnika podijeljen s ukupnim brojem radno sposobnog stanovništva (radno sposobnim stanovništvom se smatraju osobe između 16 i 65 godina).
    – kaže Wikipedia

    • petar peric каже:

      kako se racunaju djaci i studenti? kao zaposleni?

    • ekonomist каже:

      Stanovnistvo se deli na: radno sposobno stanovnistvo i na neaktivno stanovnistvo. u okviru radno sposobnog (od 15 do 64 je granica cini mi se ) imamo one koji su zaposleni i nezaposleni, a njima komplement do punog skupa su studenti, domacice itd. ako sam omasio klasifikaciju, pogledati: Šoškić Dejan, Krstić Gor(d)ana: Ekonomska statistika, 2012 izdanje.
      Stopa zaposlenosti NEMA istu bazu izračunavanja kao i stopa NEzaposlenosti (nikada mi nije bilo jasno sto, ali knjige kazu tako)
      stopa zaposlenosti: broj zaposlenih podeljen sa ukupnim brojem radno sposobnog stanovnistva
      stopa NEzaposlenosti: broj nezaposlenih podeljen sa ukupnim brojem AKTIVNOG stanovnistva, dakle nije imenilac isti jer je AKTIVNO podskup RADNO SPOSOBNOG, i brojevi se ne sabiraju u 100%. Tako da nezaposlenost moze samo da se upoređuje sa nezaposlenošću prethodne godine, ako je metod obračuna isti.

      • admin каже:

        i kako nam je istovremeno pao broj zaposlenih i stopa neazaposlenih?

  2. AJ каже:

    It’s „1984“ all over again…

  3. admin каже:

    „Ovo što sada radimo, najhrabriji je potez u srpskoj istoriji, taj napor da se zemlja, posle mnogo decenija, isceli i postane uređena i normalna. I tu nema nazad, nema odustajanja. Obećavam građanima da ćemo istrajati, kao i to da vlada čini sve da zaštiti najsiromašnije i najugroženije kategorije stanovništva“, napisao je Vučić u „Informatoru“ Srpske napredne stranke, čiji je lider.

    On je istakao da se prvi efekti teške borbe već mogu videti na delu – usvajanje zakona o radu, privatizaciji i bankrotstvu povratilo je poverenje investitora i poverilaca, a stopa nezaposlenosti se, prvi put posle mnogo godina, smanjuje iz meseca u mesec.

Pristigli komentari


Pratite objave autora na FB

Po datumima

септембар 2014.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
%d bloggers like this: