Izbori prve nedelje u maju svake 4 godine

Ovaj tekst baviće se idejom uređenog kalendara izbora u Srbiji. Koliko vidim, o tome niko trentuno ne priča. Svima se čini da je trenutni haos dobar. Čas imamo sve izbore u jednom danu, čas pomeramo lokalne i pokrajinske, pa onda imamo lokalne u različitim razbacanim terminima, nikad ne znamo kad će vanredni. Zanimljivo je to, još kad bi nam zbog takvog načina izbora išlo dobro, mogli bismo da zadržimo postojeću ne-šemu.

A mogli bismo i da razmišljamo drugačije. Slučaj je hteo da sada postoji razmak od 2 godine između republičkih i lokalnih izbora, zbog vanrednih republičkh izbora 2014. To nam daje mogućnost da sada usvojimo jednostavnu šemu kalendara koja bi ovako izgledala:

1) Redovni izbori se održavaju prve nedelje u maju na svake 4 godine. Republički izbori, dakle 2014-2018-2022. itd, a lokalni i pokrajinski izbori sa 2 godine razlike u odnosu na njih, dakle, 2016-2020-2024 itd.

2) Vanredni izbori su mogući, ali: imaju prepolovljene budžete u odnosu na redovne, prepolovljeno vreme kampanje i na njima se stiče mandat koji traje do termina sledećih redovnih izbora. Ovo bi trebalo da maksimalno smanji volju stranaka za izlazak na vanredne izbore.

3) Predsednički izbori su na 5 godina, to znači da su 2017. godine jedini izbori a 2022. godine se poklapaju sa republičkim itd.

To bi bila ta jednostavna šema. Moglo bi se lex-specijalisom odrediti da se lokalni izbori koji su razbacani po raznim terminima usaglase sa ovom šemom i već od sledeće godine imali bismo uređen sistem.

Šta bismo tako dobili?

Nekoliko stvari:

1) Prestalo bi licitiranje kada da se održe izbori, a značajno smanjila volja da se ide na izbore zbog trenutnog rejtinga i stranačkog hira.

2) Prestalo bi licitiranje koji izbori da se spoje sa kojim, navodno zbog troškova, a u stvari zbog procene šta bi pogodovalo ovoj ili onoj stranci.

3) Izbori bi se razdvojili tematski, na lokalnim bismo se bavili loklanim temama, na republičkim i predsedničkim državnim temama. Otežala bi se mogućnost sada uobičajenih pritisaka na birače u izolovaniim lokalnim izborima.

Mislim da bi se ovako nesumnjivo dobilo puno, pošto je proizvoljnost i manipulacija glavna karakteristika trenutnog ne-sistema. Da bi se on promenio, barem neko iz opozicije, ako to neće vlast, trebalo bi da se založi za uređen kalendar izbora.

Ili da ostanemo na sadašnjoj šemi sa batinašima koji se sele od opštine do opštine, tvrdnjama da je neko ko je izgubio republičke izbore, izgubio legitimitet na lokalu, stalnim raspravama kada da se održe izbori i kako da budu spojeni.

Mogli bismo i da zadržimo trenutni haos sve dok jedna stranka ne bude na vlasti svuda.

Onda nam nikakve šeme neće biti ni potrebne.

1 odgovor ka “Izbori prve nedelje u maju svake 4 godine”

  1. miloš macut каже:

    Islanđani su objasnili sve to lepo kako ,nema vođa već rotiranja,kompletno zakonodavstvo sve sa ustavom je nužna stvar ,stvar bez koje nema nikakvog pomaka,kao i sam izborni zakon ,zloupotrebaljvan 3 decenije,malo li je,svaki građanin se pita i zakonodavni organ je u obavezi da javno diskutuje i predloge koji imaju samo 2% poslanika

Pristigli komentari


Adsense

Po datumima

април 2015.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
%d bloggers like this: