Kako da prepoznate levu stranku

Ne morate se osvrtati oko sebe, kod nas (još) nema levih stranaka.

Leve stranke i levica su kroz istoriju bile stranke koje su zalagale za princip jednakosti, nasuprot desnom prinicpu hijerarhije. Tako će se i kod nas leva stranka zalagati za jednakost. Naravno, pravnu i statusnu jednakost, ne, recimo, imovinsku jednakost.

Ovo bi bila primena principa jednakosti na današnje vreme:

1) Leva stranka će konkretno raditi protiv raširene korupcije. Korupcija omogućava privilegije, korišćenje javnog novca u privatne svrhe ljudi na položajima. A levica će biti protiv korupcije. Na primer, na taj način što će omogućiti da svi ugovori koje potpisuje vlast budu javni, nakon što se iz javnog dela ugovora izbace tzv. „biznis plan“ i ostave samo obaveze partnera.

2) Levica će umanjiti izražene razlike u primanjima, rezanjem najvećih plata i javnom sektoru i progresivnim oporezivanjem.

3) Levica će uvesti platne razrede u celi javni sektor, jer se tako sprečavaju privilegije pojedinih njegovih delova.

4) Levica će učiniti primanja funkcionera javnim, kako bi bila manja mogućnost zloupotrebe funkcije, takođe i primanja zaposlenih u javnom sektoru javnim, kako sektori ne bi imali privilegije.

5) Leva stranka će učiniti poslovanje preduzeća javnim, kako bi svi gradjani mogli da procenjuju opravdanost troškova koje imaju. Kod privatnih preduzeća javna treba da bude subvencija, kod javnih sve osim biznis planova.

6) Leva stranka neće težiti privatizaciji preduzeća. Javno vlasništvo je legitimno koliko i privatno.

7) Leva stranka neće govoriti o „preraspodeli“ dohotka, jer se porezima ništa ne „preraspodeljuje“. Porezima se utvrđuje koji deo kog prometa je rezervisan za zajednički fond iz koga se finansiraju zajedničke potrebe. Prihod ili dohodak osoba je ono što ostaje posle poreza.

8) Levica će urediti pitanje imovine, tako što će se znati kolika je čija imovina u jednom trenutku i kako je zarađena buduća imovina.

9) Leva stranka će smanjiti ili ukinuti bila kakvo poslovanje države sa tabloidnim medijima, jer se tim novcem plaća politička manipulacija.

10) Leva stranka će dozvoliti da svaki njen član slobodno iznosi svoje ideje. U pogledu ideja treba da postoji potpuna sloboda. Naravno, stranka će imati program donesen većinom, ali to ne ukida pravo bilo kom članu stranke da slobodno iznosi svoje ideje.

11) Leva stranka će raditi na javnosti znanja. Znanje o funkcionisanju države treba da bude javno dostupno. Širenje znanja uopšte treba da bude javno podržano.

+ 3

12) Leva stranka će svakog/u građanina/nku države tretirati jednako. Bez obzira na razlike u poreklu, polu, bogatstvu itd.

13) Leva stranka će dosledno biti protiv nacionalizma. Bilo kakva samovolja etničkih grupa ili hijerarhija među etničkim grupama je nepoželjna.

14) Leva stranka će se aktivno zalagati za mir i biti protiv rešenja sukoba ratom. Nasilje samo rađa nasilje, i mora biti samo krajnje nepoželjno sredstvo.

To bi bila leva stranka, a ako vam se nešto od ovoga sviđa, možda ste levi glasač.

Comments are closed.

Adsense

Po datumima

новембар 2015.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
%d bloggers like this: