Levi slogani

Iako sa sobom nosi rizik pojednostavljenja, sažimanje nekog političkog opredeljenja je neizbežno i u nekom smsilu i korisno, pošto se tako jasnije vidi šta čini neku politiku, ovde levu politiku. Donji slogani, svi opisuju politiku koja je suprotnost trenutnoj politici. Po meni, dobro bi stajali svakoj modernoj levici, kod nas posebno Levici Srbije, koja jedina ima ekplicitno levi program.

Evo ih, najpre kratki, a onda i duži po temama.

Slogani:

Moguće je!
Poštena politika je moguća!
Misli slobodno!
Levo je pravo!

Apsolutna vlast

Apsolutna vlast apsolutno kvari. Trenutna vlast u Beogradu ima gradonačelnika koji, prema dokumentima, za vreme mandata prodaje stanove u Bugarskoj, a onda se žali da mu je falsifikovan potpis. Glasajte da u Srbiji niko nema apsolutnu vlast! (Ne apsolutnoj vlasti bilo koga!)

Protiv tabloida

Sada se čini da tabloidima u Srbiji niko ništa ne može. Ali, moguće je. Možemo da tabloidima ne dajemo državni novac. Trenutno u vladinom tabloidu izlaze informacije o poslovima. Ulažimo novac u javne servise, u obrazovni i naučni program, ne u tabloide! (Javni servisi, a ne tabloidi!)

Javno poslovanje državnih preduzeća

Iako više ne živimo u socijalizmu, moguće je da imamo državna i javna preduzeća koja posluju otvoreno za javnost. Odgovorni u državnim preduzećima moraju stalno biti spremni da javno odgovaraju na sva pitanja o svojim preduzećima! (Za otvorena javna preduzeća!)

Tradicija levice

Kao i druge evropske države, i Srbija ima svoju levu tradiciju. U mnogim evropskim državama (Podemos u Španiji, Siriza u Grčakoj, Laburisti u Britaniji), čak i u SAD (kadidat Berni Sanders), socijalizam danas nije zabranjena reč. Možemo da imamo levicu i u Srbiji! (Srbija je deo Evrope i sveta!)

Tržište i levica

Danas više nije pitanje da li nam je potrebno tržište, nego da li pravila na tržištu treba da budu u interesu najbogatijih ili u interesu svih. Danas u svetu 62 ljudi ima bogatstvo kao i polovina čovečanstva, slično je i ako gledamo Srbiju. To može da se promeni! (Za zaradu na tržištu, a ne putem monopola i političkih veza!)

Protiv privatizacije monopola

U Beogradu postoji samo jedan civilni aerodrom – aerodrom Nikola Tesla. Ako želite da bilo kuda letite iz Beograda morate da koristite usluge aerodroma. Ako bi se aerodrom privatizovao, ovaj monopol dao bi se privatnim licima. (Ne privatizaciji monopola!)

Sigurnost

Još uvek je moguće da u savremenom društvu imamo sigurnost koja je krasila nekadašnji socijalizam. Možemo da imamo jak javni sektor koji garantuje prava svih, pruža brzu i nepristrasnu uslugu i brani javne interese! (Za jak i efikasan javni sektor!)

Demokratija

Trenutna vlast zastrašuje građane na izborima prebijanjima i crnim džipovima. Srbija može bolje od toga! Za demokratsku utakmicu rečima, a ne pesnicama! (Vratimo demokratiju u Srbiju!)

Socijalizam

Najjači kandidat na izborima u SAD za sebe kaže da je „demokratski socijalista“. Socijalizam više nije bauk koji kruži Evropom i svetom. Danas je socijalizam isto što i demokratija – povratak iz neoliberalnog sistema u sistem za sve građane! (Socijalizam je država u interesu svih!)

Jugoslavija

Jugoslavija se danas ne može obnoviti, ali to ne znači da moramo da pristanemo na nacionalistički resantiman i zatvorenost. Srbija može da bude integrativni faktor regiona i Evrope. (Saradnja umesto nacionalizma!)

Politička ravnoteža

Nekada je levica imala politički monopol i desnica je bila zabranjena. Danas je obrnuto, skoro sve su stranke desne orijentacije. Za demokratiju je potrebno imati oba pola politike, a levica zastupa većinu građana koji nemaju moć. (Za politiku u interesu građana!)

Politika za normalne ljude

Već godinama su stranke povezane sa kriminalom i partijskim zapošljavanjem, kao da je politika moguća samo kao zloupotreba. Pokažimo da je moguća politika u službi građana! (Poštena politika za normalne ljude!)

Beograd na vodi

Beograd je skoro 100 hektara zemljišta u centru grada dao stranom investitoru bez ikakve naknade. Ugovor je napisan tako da su troškovi države netransparentni, a sigurno je da ćemo se zadužiti još 280 miliona evra. Ovaj ugovor mora biti preispitan i oboren u meri u kojoj je to moguće bez štete! (Za transparentne i jasne ugovore!!).

(ovi slogani sastavljeni su pre oko mesec dana)

(10/48)

prethodna kolumna: Konsenzus sa Kopa

Comments are closed.

Adsense

Po datumima

март 2016.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
%d bloggers like this: