29 lista

Iako* su svi očekivali da će na izborima biti 15 lista, broj je nadmašen za skoro 100% – biće ih čak 29. Razne stranke koje su čekale da prođe veći deo kampanje da uopšte objave da su na izborima, predale su liste u poslednjem momentu.

Pošto još ne znamo njihova imena, možemo samo da nagađamo. Verovatno je da su tu liste:

  1. Idemo Levica! – Borka Stefanović
  2. Demokratski dverjani Srbije – Sandra Rašković Ivić i Borko Obradović
  3. Dosta, dosta je! – Aleksandar Saša Radulović
  4. Za veoma pravednu Srbiju – Demokratska stranka 2 – Boban Pajtić
  5. Nenad, Čeda, Boris – Savez za pravednu Srbiju

Sumnja se da su liste predate samo da bi se količinom stranaka na listiću smanjio font, kako bi glasači slabijeg vida, kojima nije rečeno da glasaju za br. 1, teže pronašli svoju stranku na listiću.

Urednici RTS su izjavili da su nabavili najpre 15 stolica, pa 18, ali da više nema vremena za nabavku 29 stolica, tako da neće biti sučeljavanja stranaka, a predstavljanje stranaka se pomera za period posle 24 h, na kanalu RTS 3.

Pokušana je i predaja liste „Aleksandar Vučić – Srbija ode u… nove 4 godine naprednjačke vlasti“, ali im je rečeno da se takva lista već predata.

Sociolog Srećko Mihajlović izjavio je da je ovakva predaja last-minute lista uobičajena stvar kada jedna stranka ima više od 50% podrške:

„Oni su jednostavno imali višak glasača koji su želeli da podrže njihovu listu, pa su se dosetili da naprave više lista. To vam je kao kada jedna zemlja ima više ekipa u nekom sportu“.

Na pitanje da li on ima neke veze sa ovim listama, trenutni premijer i vođa pomenute stranke koja ima više od 50% glasača kazao je:

„Kakve ja veze imam sa listama? Šta sve neće da izmisle kako bi ispoljili mržnju koja ih izjeda!“

Konačan rok za proglašenje lista je 13. april u ponoć, a kako izborna tišina počinje 21. aprila u ponoć, ostaje 5 radnih dana za punu izbornu kampanju. Sve novine i televizije se izvinjavaju što neće moći da učestvuju u kampanji zbog ovog kratkog vremena, a građane upućuju da se sa programima stranaka upoznaju na internetu.

Ipak, svi mediji su obećali da će do izbora objaviti ili još jedan 4-satni intervju sa premijerom ili veliki novinski intervju, tako da birači neće ostati neinformisani o svemu što treba da znaju.

*nerealna kolumna

(36/48)

foto: Dvogled

prethodna kolumna: Cenzurisana kampanja

 

 

Comments are closed.

Adsense

Po datumima

април 2016.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
%d bloggers like this: