Vladimir Milutinović: Hrast našeg mentaliteta

Vučić je, međutim, skrenuo pažnju i na problem mentaliteta građana Srbije, koji je često prepreka ekonomskom razvoju, pomenuvši primer hrasta koji se isprečio na trasi autoputa, kao i na kampanju protiv istraživanja nalazišta nikla, iako je reč o potpuno čistim tehnologijama.  RTS, 08.07.2103.

U gornjem citatu kao da se sabrala sva problematika moderniteta u Srbiji danas. Iz vizure jedne ekonomske politike, građani Srbije ponovo su postali nosioci negativnih karakteristika. Sada je problem njihov mentalitet, zaostali “palanački duh”. Tako se još jednom pokazalo kako je opasno gajiti dugogodišnje stereotipe koji se onda mogu iskoristiti za opravdavanje sasvim neočekivanih i novih politika. Kao što sam ovde već pisao, hrast koji se isprečio na autoputu nije simbol palanke i “mentailteta”, već savremenosti i građanskih vrednosti. Ovaj obrt, kada se nešto percipira na jasno kontraintuitivan način uz ponovno promovisanje negativnih stereotipa o građanima uopšte, siguran je znak da na nečije stavove utiče neka ideologija.

U našem slučaju nije teško otkriti o kojoj ideologiji se radi. Potpredsednik vlade Vučić na “mentailitet građana Srbije” kojima nije ništa dobro, ma šta da uradite, žali se svojim sagovornicima na skupu stranih investitora i domaćih privrednika. Sa jedne strane mu je Vensan Dežer, a sa druge Lu Brefor, obojica na čelu institucija koje služe promociji interesa krupnog kapitala i neoliberalne politike. Vučić tu, osim što ponavlja svoju priču o hrastu, obećava da će biti donesen novi Zakon o radu i da će biti rekonstruisana javna preduzeća, sve u skladu sa preporukama za koje se godinama zalažu poslodavci. Svestan je Vučić da će te mere biti “nepopularne”, ali on je osnažen novozadobijenom autoritarnom snagom, pa smatra da će se to uspešno sprovesti. Ali, ti građani, koji će se protiviti novim merama treba da znaju da su oni posednici jednog “mentaliteta”, negativnog: ““Šta god da uradite u ovoj zemlji neće biti dovoljno dobro, jer smo takvi, negativni“, kaže Vučić. Doduše, nešto od kritičke svesti je ipak ostalo. Po Vučiću, Zakon o radu neće biti donešen “da olakša otpuštanja viškova zaposlenih”, nego da bi se ostvario ključni ekonomski cilj vlade, “smanjenje nezaposlenosti na nivo ispod 20% u naredne dve godine”. Kako će Zakon koji će omogućiti lakše otpuštanje, dovesti do smanjenja nezaposlenosti Vučić ne objašnjava podrobno, ali se da naslutiti da se nade polažu u “poboljšanje poslovnog ambijenta” koji će privući strane investitore, a koji će zaposliti i ove novootpuštene radnike i mnogo novih.

Bilo bi dobro setiti se ove Vučićeve izjave za dve godine i po tome meriti i rezultate ove vlade. Za sad se može reći da je ona upravo započela svoj novi medeni mesec sa “međunarodnom zajednicom” i “stranim investitorima”. Neće tu Mlađan Dinkić stradati u rekonstrukciji, pošto on već misli da “privatni sektor hrani celu državu” i da mu moramo pomoći. Autoritarna priroda naših stranaka samo je promenila stranu. Neće se Vučić vratiti nacionalističkoj politici, za šta ga svi optužuju, u nadi da će stare matrice propagande biti efikasne, nego će otkriti novu autoritarnu matricu, neoliberalnu, za šta ga niko ne optužuje.

A to nije ni čudo, pošto je glupo da DS ili LDP kritikuju Vučića zbog ekonomske politike za koju se i sami zalažu. Oni će se zadržati na kritici “kadrova”, na čemu se zadržao i Dragan Đilas u još jednom promašenom pokušaju da formuliše neku alternativnu politiku. Ponovo je u stvari, samo godinu dana od formiranja vlade, na delu okupljanje stare jedinstvene političko-ekonomske klase.

Oni imaju svoju agendu, a hrast i građani, kako se čini, nisu na njoj.

6704_2

14 odgovora ka “Vladimir Milutinović: Hrast našeg mentaliteta”

  1. brana каже:

    Miodrag Kostić: Kad čujem Vučića, poželim da uđem u SNS!

    • Ištvan Kaić каже:

      To je Blicov isfabrikovani naslov. Kada pročitate tekst vidite da čovek nije to rekao niti to želi. Treba da znate da je osnovni prostor spinovanja u Ringijeru naslov. Tu se sve odigrava i to je, kako se pokazuje i na vašem primeru, sasvim dovoljno. Imali smo prilike to da vidimo mnogo puta. Uostalom, Blic je i tužen zbog toga.

      • brana каже:

        jel montirano i da je bio glavni na nekom forumu u prisustvu cele ekipe vlasti, što je bila udarna vest na svim televizijama pre neki dan? jako uspešna montaža, znam radio na televiziji duugo..

        • Цицерон каже:

          Молим Вас, ко је против Вучића, против је модернизације Србије.

  2. Vesna каже:

    Vucic ne zna da je ekoologija novija i modernija stvar od autoputeva. Oni su staro gvozdje koje se reciklira kada je u pitanju spas i jednog jedinog drveta, kako to pokazuje i onaj holandski hrast. Zasto i Vucic ne bi sledio Holandiju, najmoderniju zemlju na svetu, pa bi lepo autoput zaobisao hrast, koji moze da postane i turisticka atrakcija. Ali to nije lak primer,ovde se poeni sticu mnogo lakse nego u Holandiji, pa je dovoljno da izvalis nekoliko fraza, i eto, novog moderniste.

  3. admin каже:

    „On je istakao da će Srpski poslovni klub “Privrednik” i druge asocijacije privrednika, pružiti vladi punu podršku u sprovođenju bolnih, ali neophodnih reformi.“ – Miodrag Kostić, Blic, 09.07.2103.

    Bolno, ali neminovno„, Vreme, naslov ćlanka o seći platana.

  4. Milodan каже:

    Zašto se u ovoj zemlji Srbiji igra na kartu kratkog pamćenja ovog napaćenog naroda. Da li se neko seća kupovine Politike i izvesnog tajkuna Bogićevića? Šta bi sa Politikom? Pa one džakulje glasačkih listića pored kontejnera i halabuke o izbornoj krađi! Pa šta su nam sve obećavali?
    Šta je dobro što je učinio, u konkretnom slučaju, Vučić?
    1. Uhapsio je najjačeg tajkuna u Srbiji Miškovića i ne pušta ga da se brani sa slobode ni pod razno. Neko će reći, sudstvo je nezavisno, Milodane! Ja ću na to: Politička odluka.
    2. Uhapsio je bivšeg ministra Sašu Dragina.
    3. Uhapsio je stotinak lopova iz drugog, trećeg i n-tog kriminalnog ešalona Srbije.
    4. Zahvaljujući, isključivo njemu, Dačić je tu obična pudlica, potpisan je Briselski sporazum i, koliko toliko, započeo proces normalizacije odnosa sa Kosovom a time je i odškrinuo vrata EU integracijama.
    Šta nije uradio Vučić u protekloj godini?
    Nije uradio ništa, osim gore navedenog uz možda još nešto, ne toliko bitno, jer pišem „iz glave“.
    E, da. Mnogo je uradio na svojoj ličnoj promociji zahvaljujući podaničko-udvoričkoj glodursko-uredničko-novinarskih poslenika medijske scene u Srbiji i na taj način „omađijao“ narod i nabio sebi rejting do neslućenih razmera.
    Još samo dve kratke napomene:
    *Pa i ovo sa ovim čuvenim hrastom. Taj hrast je od velikog značaja za meštane Savinca i (možda) okolnih sela te nekoliko organizacija za zaštitu životne sredine. Sve u svemu, zanemarljiv broj potencijalnih glasača. Otuda njegova odlučna borba protiv palanačkog duha u Srbiji na opšte zadovoljstvo i odobravanje tog istog „palanačkog načina razmišljanja“.
    *U izbornoj kampanji prošle godine, njegova svaka druga reč je bila „kancelarija za brze odgovore“. Videh juče (ili prekjuče) da mu jedan bankar tutnu u ruke nekakav papir sa šemom potrebnih procedura koje se moraju ispoštovati da bi potencijalni investitor mogao da uloži svoj novac u Srbiju. Vučić je, kao Šojić, bio „iznenađen“ ali ne i uvređen konstatujući da je to suviše komplikovana šema i za njega a nekmoli za tamo nekog opštinskog birokratu, partijkog aktivistu i poslušnika. Pa šta bi sa kancelarijama za brze odgovore, majstore?

  5. Цицерон каже:

    Ја и даље чекам да Вучић заврши један једини наступ без патетике. Само погледајте предлоге са прошлог Утиска недеље. Господине Милутиновићу, приватни сектор је основа која заиста пуни касе свим осталим секторима (дакле и јавном али и пензионерима нпр.) и мислим да је јасно да наша држава мора да смањи јавни сектор (или да повећа приватни). Ово није неолиберална мантра, ово је здрав разум… Уосталом, да ли је јавни сектор већи од приватног у Шведској? Норвешкој? Швајцарској?
    Подршка за борбу за храст… Храст је симбол живота.

    • admin каже:

      Cicerone, ne puni. ko je punio državn ekas eu socijalizmu kad nij ebilo privatnika. Više od polovine budžeta su PDV, akcize i porezi na plate, koje plaćaju gradjani, a ne privatnici. Privatan je porez na dobit, takse, zakupnine itd verovatno oko 10% budžeta kad se sve sabere. itd. A hrast i gradjani su jedno te isto. pozdrav

      • Цицерон каже:

        Конкретне мере и проценти су лако проверљиви. У социјализму, као и сада уосталом, држава је функционисала на страном кредиту… Пензиони систем нам је неиздржив, ситуација у којој нема приватне иницијативе је неиздржива. Може држава да има власништво над неким обвезницама али не могу странке суверено да стављају своје кадрове без икакве контроле (било она јавна или стручна). Треба напоменути да је привреда СФРЈ била потпуно неуређена и недефинисана као и цела држава (Устав није познавао одређеног носиоца суверенитета, вануставна категорија је контролисала читав живот а бога ми и смрт земље- Партија). Привреда СФРЈ је била социјалистичка а ипак није; капиталистичка а ипак није; самоуправна а ипак није; комунистичка а ипак није итд… Савршено за лов у мутном. Зато нам је и таква заоставштина такве државе.

  6. admin каже:

    A SAD MALO SPINOVANJA

    NISU GRADJANI TI KOJI NESTO MOGU, MOGU SAMO AUTORITETI

    http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/392644/Vladika-niski-ubedio-Velju-Ilica-da-sacuva-hrast-kod-Savinca

    • Ivan M. каже:

      Popustiti pod zahtevima gradjana bi bila slabost ali kad posavetuju vladike onda je to pravoverno.
      Slusao sam juce Ilica, taj plan mi deluje kao nabacana hrpa gluposti: celik, pasarele, armirani beton, staklo, „napravicemo izvor“(!?), to ni u Dubai-u ne pokusavaju…
      Mislim da je to samo gasenje vatre, definitivno ministar za „rekonstruisati“ a za drvo – bojim se, slaba vajda. 🙁

    • brana каже:

      a vladika zvornički?

Pristigli komentari


Adsense

Po datumima

јул 2013.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
%d bloggers like this: