Rubrika | Dvogled u kampanji

Dvogled u kampanji

Otkako se pojavilo pitanje prevremenih izbora, u vazduhu je i pitanje: Hoće li ponovo biti belih listića? Meni se čini da razlozi za bele listiće nikako nisu nestali, ali je istovremeno potrebno ideju belih listića nadograditi. Beli listići imali su dve poruke koje još uvek imaju smisla: poruku celoj političkoj klasi da se otuđila od potreba građana i poruku “demokratskoj” strani političke scene da zbog dugogodišnjeg ignorisanja primedbi javnosti, takođe nema podršku za prošle izbore. Beli listići, iako mnogi to nisu shvatili, bili su reakcija na deficit demokratije.

Danas nije ništa bolje. Politička kasta se i dalje drži starog nedemokratskog načina vladanja, a petooktobarska strana političke scene (bez nacionalista) i dalje misli da joj demokratska javnost i osmišljavanje politike ne treba. U toj atmosferi, kampanja za sledeće izbore biće možda najgušće skoncentrisana manipulacija do sada.

Na Dvogledu smo odlučili da je za nas najvažnije da u tu situaciju unesemo nešto svetlosti. Većina medija u kampanji će se samo staviti u službu stranačkih PR-ova. Mi hoćemo da razotkrivamo te PR strategije, da objasnimo u čemu se sastoji izbor na ovim izborima, ako ga uopšte ima, i da kandidujemo teme za koje će stranke skoro sigurno proceniti da ih ne interesuju.

Mimo toga, svako će odlučiti da li će glasati za stranku A, B ili C, da li će apstinirati ili izaći i precrtati listić, i da li će svoju odluku obrazložiti pre izbora.

U akciji “Dvogled u kampanji”, koja će imati formu udruženih samostalnih blogova, učestvovaće Ivan Ergić, Nebojša Milenković i Stefan Aleksić koji će biti urednici delova sajta sa vlastitim tekstovima. Ostalo uređujem ja i takođe učestvujem u akciji.

Vladimir Milutinović

Comments are closed.

Adsense

Po datumima

јануар 2014.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
%d bloggers like this: