Rubrika | Premalo za tekst

Još jedno predviđanje o Raduloviću

Prošlo predviđanje „ministar Radulović i SNS neće ići na izbore u istoj koloni.“ izgleda da je potpuno potvrđeno međusobnim optužbama funkcionera SNS i bivšeg ministra privrede da su „kočničari reformi“.

Sada možemo proveriti još nešto: Radulović neće biti na listi ni bilo koje druge partije, niti u koaliciji sa nekom drugom partijom.

E, sad. Delom, ovo i nije predviđanje ako se pažljivo pročita tekst koji je Saša Radulović juče objavio u Nedeljnik-u, gde se kaže:

Nama je dosta. Na ovim izborima će svi oni koji shvataju da moramo ovim drugim, težim putem, imati za koga da glasaju.“

što znači da će opcija koju će Radulović predvoditi izaći na izbore. Međutim, zašto ne u nekoj koaliciji?

Inače, Saša Radulović je u istom tekstu pokazao kao čisti neoliberal. I u tom grmu se krije odgovor na naše pitanje. Naime, iz uverenosti da su neoliberalna rešenja dobra proizilazi jako uverenje o vlastitom ideološkom legitimitetu. Ono je toliko jako da mu u stvari nije važno sa kim se ostvaruje, jer očekuje da će se ovaj povinovati. Zbog toga je Radulović i mogao da uđe u vladu SNS bez dvoumljenja. Međutim, mana ovog stava je u tome što je, kao što i sam priznaje „nepopularan“. Njemu je zbog toga potreban neko ko ima demokratski legitimitet.

Problem je u tome što onaj ko ima demokratski legitimitet ne želi da se povinuje onome ko ima samoproglašeni ideološki legitimitet. To znači da je razlog zbog koga će grupa građana Saša Radulović ići samostalno na izbore jednostavan: arogancija. Ali to ne mora nužno biti loše. Tako će se na neki način izmeriti podrška ekplicitnom neoliberalnom programu.

Iz sličnih razloga neće biti formirana ni koalicija DS – Nova stranka, o kojoj se priča. DS je nominalno socijaldemokratska stranka, a Nova stranka ima neoliberalni program. Zbog toga će relacije između njih biti iste kao u slučaju Radulovića. Iako ova koalicija deluje kao dobra ideja, jer ukrupnjava blok koji se suprotstavlja SNS, ona se, po svoj prilici, neće realizovati, zbog ideoloških razlika, i zbog specifičnosti neoliberalizma kao jedne od ideologija u igri.

Dakle, čiste neoliberalne stranke: LDP, Nova Stranka, grupa građana Saša Radulović, pa i URS, ići će nezavisno jedni od drugih na izbore i svi zajedno, nezavisno od DS.

A to je ipak 30. januara 2014. predviđanje.

4 odgovora ka “Još jedno predviđanje o Raduloviću”

  1. admin каже:

    Basara:
    Imaju li ti ljudi olovku i blokče? Ako imaju, preporučujem im da se pozabave aritmetikom, ne smećući s uma superhikovsku prirodu našeg izbornog sistema koji nemilosrdno otima od sirotinje i daje bogatašima. Jedna stvar ide naruku demokratskog „bloka“. Ovoga puta neće biti famoznih belih listića. Šeretima – dakle, samosvesnim damama i gospodi koji su u sandučiće ubacivali listiće sa crtežima čiča Gliše – izgleda da je došlo iz dupeta u glavu, pa sad apeluju na sirotinju raju da u što većem broju izađe na glasačka mesta, ne bi li demokratski „blok“ odneo „više nego ubedljivu pobedu“. Eh, šio im ga Đuro! Znate posle čega nema kajanja.
    Kakav sam ja „zauzeo“ stav gleda izbora? Sad ću da vam kažem. Da me ne smatraju za zajebanta i da imam nekakav autoritet, ja bih, braćo i sestre, pozvao srpski narod i senat na sabornu i apsolutnu apstinenciju, ne od onoga posle čega nema kajanja, nego od izlaska na glasačka mesta. Savetovao bih, dakle, cenjeni izborni publikum da, kada kucne čas, izbornu nedelju provede u krugu porodice i prijatelja i da uveče, gledajući dnevnik „našeg prava da znamo sve“ seiri gledajući zblanuta lica naših državnika. Taj (nemogući nažalost) kolektivni čin delegitimisao bi čitavu srbijansku političku klasu, što bi – kontam – bio istorijski događaj ravan Prvom srpskom ustanku. Jer, pazite, kada jedna država dibidus ogrezne u korupciju – a naša je do očiju ogrezla – tu izbori nisu ništa u stanju da promene. Osim dvestotinak direktora. Nije da huškam na kopernikanski obrt, bar još ne, ali vredelo bi razmisliti o tome! A? – See more at: http://www.danas.rs/danasrs/kolumnisti/kombinacije.881.html?news_id=275394#sthash.IZcWt2bO.dpuf
    (basara se nije baš obavestio o belim listićima, ali zato predlaže nešto vrlo slično i slično mom trenutnom raspoloženju)

  2. zarko vukmirovic каже:

    Upravo sam kanio da Basarinu inicijativu, koja je samo do krajnjih konsekvenci izvedena ideja belih listica da popularisem preko fejsbuka…Ideja potpune delegitimizacije srpske politicke klase, odnosno njeno sprovodjenje, preduslov je eventualnog ozdravljenja srpskog drustva i drzave

  3. admin каже:

    Ono što Radulović predlaže, u Srbiji se po pravilu kvalifikuje (nije važno da li opravdano ili ne) kao neoliberalizam. Znamo koliko je bilo kakav liberalizam popularan u Srbiji. Ne samo u „masama“, nego i u „inteligenciji“. Možda ga zato još nijedna partija, bar ne javno, nije zvala da pređe u njene redove ili mu ponudila neki savez?
    – Mijat Lakićević, Peščanik

  4. admin каже:

    Da li ste pregovarali o ulasku u neku predizbornu koaliciju?
    – Nije bilo takvih razgovora. Sve što se o tome pojavljivalo u medijima je čista fabrikacija i deo blata u koje tonemo kao društvo.
    http://www.blic.rs/Vesti/Politika/441435/Radulovic-Blato-je-sinonim-za-politiku-u-Srbiji

Pristigli komentari


Adsense

Po datumima

јануар 2014.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
%d bloggers like this: