Rubrika | Premalo za tekst

Fama o neoliberalima

Koliko sam ukačio stvar, Dejan Ilić smatra da je stvar u Srbiji uprskao neoliberalizam (ma šta to značilo), a Mijat Lakićević drži da Srbija nije videla ni “n” od neo, a još manje “l” od liberalizma i da su motku zasrali tradicionalisti. Sklon sam da se priklonim Lakićevićevom mišljenju. Na prvom mestu zato što (pre)česta upotreba pojma “neoliberalizam” uopšte ne znači da ga u Srbiji ima, makar i u tragovima, kao što ni letnje reportaže o drekavcima za ozbiljan svet nisu dokaz postojanja tih tabloidnih stvorenja. – Svetislav Basara, Danas, 12.02.2014.

(iako se razume u mnogo stvari i retko greši, Basara se u „neoliberalizam“ očigledno ne razume. Što samo svedoči o moći ovog oblika ideologije. Nije bezveze neoliberalizam zaslužio epitet „nevidljiv“.

Za razjašnjavanje ove stvari od velike koristi je razlika između realnog i idealnog neoliberalizma. „Realnog neoliberalizma“ svakako ima: i kao prakse (primer su privatizacije kod nas i uopšte stanje ekonomije, osim toga, premijeri, ministri i PPV-i koji javno govore da je to za njih „najzdraviji sistem“) – i kao ideologije (primer je svaki Lakićevićev tekst), a „idealnog“ neoliberalizma (potpune privatizacije privrede, ukidanja subvencija) svakako još nema, ali ga takođe ima u, donekle prećutanim, delovima teorije.

Dakle, realnog neoliberalizma ima i u praksi i u teoriji, a idealnog nema u realnosti , ali ga ima u teoriji. Ali, neoliberali ovaj odnos 3:4 uvek uspeju da preokrenu u stav „nema neoliberalizma“, i čak da dodaju „ma šta to značilo“, što je inače protivrečno, pošto moraju znati šta znači da bi mogli utvrditi da ga nema.)

ps. to je isto kao da tvrdite da komunizma nikada nije bilo kao ideologije ili kao sistema inspirisanog tom ideologijom, jer nikada nije ostvareno geslo „svakome prema potrebama“.

Koliko sam ukačio stvar, Dejan Ilić smatra da je stvar u Srbiji uprskao neoliberalizam (ma šta to značilo), a Mijat Lakićević drži da Srbija nije videla ni “n” od neo, a još manje “l” od liberalizma i da su motku zasrali tradicionalisti. Sklon sam da se priklonim Lakićevićevom mišljenju. Na prvom mestu zato što (pre)česta upotreba pojma “neoliberalizam” uopšte ne znači da ga u Srbiji ima, makar i u tragovima, kao što ni letnje reportaže o drekavcima za ozbiljan svet nisu dokaz postojanja tih tabloidnih stvorenja. – See more at: http://www.danas.rs/danasrs/kolumnisti/ukljucenje_u_polemiku.881.html?news_id=276132#sthash.gxXJTMD5.dpuf

4 odgovora ka “Fama o neoliberalima”

  1. Milan Marinkovic каже:

    Dobro zbori Uncle Bas 🙂

    • admin каже:

      evo da krenemo od početka, kako ti znaš da nečega nema, ako ne znaš šta tražiš?

      • Milan Marinkovic каже:

        Ko kaže da ne znam šta tražim? Ali ok, da uozbiljimo stvar. Apropo vaših napora da dekonstruišete (ovdašnji) tzv. neoliberalizam, sećam se vašeg teksta od pre nekoliko meseci na temu Bus plusa, u kojem ste kroz tabelu predtavili šta, po vašem viđenju, predstavlja razliku između neoliberalizma i (valjda običnog, regularnog) liberalizma (pretpostavljam da pod tim zapravo mislite na liberalni kapitalizam). E sad, ako je suditi prema toj tabeli, onda mogu reći da sam i lično, poput vas, žestoko protiv neoliberalizma, ali sam zato apsolutno za liberalizam (iliti liberal-kapitalizam), čiji sam i inače pristalica. Eto, dakle, da se bar u nečemu složimo, makar delimično. Međutim, vi osim što se jasno deklarišete protiv neoliberalizma, nisam primetio da ste se bilo gde izjasnili za koji se konkretno model zalažete, te da onda taj model što je moguće bliže i detaljnije opišete. Da li se možda zalažete za liberalizam iz vaše gorepomenute tabele (u šta sumnjam, ali ko zna – čuda su moguća 🙂 Ukoliko je to slučaj, onda smo nas dvojica u stvari na istoj strani. No, kao što rekoh, nešto mi govori da ipak nismo.

Pristigli komentari


Adsense

Po datumima

фебруар 2014.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  
%d bloggers like this: