Disklejmeri Dvogleda

Disklejmer 1:

Neoliberalizam nije liberalizam – kada se ovde kritikuje neoliberalizam ne kritikuje se istovremeno i liberalizam. To sam objasnio ovde i u knjigama „Postideologije“ i „Neoliberalna bajka“.

Disklejmer 2:

Neoliberalizam je u mnogome ideologija suprotna liberalizmu – za obrazloženje vidi tekst „BusPlus kao slika sistema“. Tako da se neoliberalizam može kritikovati i sa liberalnih, a ne samo sa marksističkih pozicija. Moja pozicija iz koje kritikujem je filozofska, a marksizam i neoliberalizam su mi slični – oba su relativističke doktrine.

Disklejmer 3:

„Neoliberalizam“ je uobičajen termin za opisivanje sadašnjeg poretka na Zapadu, uobičajen i na samom Zapadu, u okruženju i kod nas – to je razlog zašto ne koristim termine pseudo ili kvazi liberalizam. To je i razlog zbog koga se dogodilo da dva termina u neo (novi) odnosu imaju radikalno različito značenje.

Disklejmer 4:

Ne može se udovoljiti zahtevu da jedan pojam ima samo jedno značenje – to nije neka moja samovolja nego je to tako od kraja Srednjeg veka. Srednjovekovni realisti mislili su da postoji relacija 1-1 između reči i stvari, ali su još tada nominalisti shvatili da su termini samo imena za pojmove koje stvar čovek.

Disklejmer 5:

Moguće je protiviti se uobičajenoj opoziciji državni intervencionizam – slobodno tržište – to vam je jednostavno posledica modernih vremena i činjenice da Ekonomski fakultet (plus FPN) još nema svoju inkviziciju. U pomenutoj opoziciji negativni predznak rezervisan je za „drž. intervencionizam“, a pozitivni za „slobodno tržište“, međutim, u moderno vreme ideali se mogu postavljati na različit način, pa je meni recimo neki drž. intervencionizam dobar, a neki loš, tržište koje uključuje privatne strukturne monopole loše, a ono koje ih ne uključuje dobro. To je normalno.

Disklejmer 6:

Na Dvogledu ćemo nastaviti sa kritikom neoliberalizma i pored toga što ga „nema“ – Po mnogima, kako smo videli ranije, a i po meni, neoliberalizma ima i kao ideologije i kao sistema, a uloga ideologije u sistemu objašnjena je ovde. Isto tako, ne slušajte nacioaliste kada se žale na neoliberalizam, oni se žale samo na strane – zapadne – vlasnike.

Disklejmer 7:

Fridman je manipulant
– ali o tome u posebnom tekstu.

1 odgovor ka “Disklejmeri Dvogleda”

Pristigli komentari


Adsense

Po datumima

јануар 2015.
П У С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
%d bloggers like this: