Predlog manifesta DS poslanika Borka Stefanovića

M A N I F E S T
SRBIJA MOŽE BOLJE!

Srbija je u dubokoj bedi, nezaposlenosti i siromaštvu. Srbija je danas zemlja izraženih socijalnih nejednakosti. Iznevereni su svi snovi 5. oktobra i kroz celu deceniju Srbija je propadala politički, ekonomski, kulturno i moralno. Narod Srbije potonuo je u apatiju i razočaranje, u siromaštvo i nemoć. Lažna elita uzrok je ovakvog stanja i mi moramo da prihvatimo deo odgovornosti koji pripada Demokratskoj stranci. Lično bogaćenje, bahaćenje, kriminal, korupcija, porast nezaposlenosti, loša reforma pravosuđa, loše privatizacije, su velike greške sa kojima se savremena Demokratska stranka mora suočiti. Sa nosiocima i protagonistima ovakvih politika više ne želimo da imamo ništa! Demokatska stranka prihvatala je neoliberalnu politiku i u ovom trenutku od odlučujućeg je značaja da napustimo principe ekonomske politike između 2003. i 2012., svesni loših posledica koje su oni proizveli. Mi moramo razumeti odgovornost pojedinaca iz Demokratske stranke za prošlost – i moramo preuzeti odgovornost za budućnost! Mi moramo javno da se odreknemo našeg učešća u stvaranju lažne elite – favorizovanja klanova, pritiska na medije, loše reforme pravosuđa i korupcije, loših privatizacija i rasta nezaposlenosti! Odričemo se svih mešetara, lažnih proroka, kapitalista pripravnika, lopovluka, nameštenih tendera i pljačke, odričemo se svih koji su lažno govorili i postupali, izneveravajući građane koji su verovali! Pre svega, odričemo se otuđenosti od naroda! Priznajemo pogrešnu politiku pomoći u pravljenju SNS i lažnog mirenja sa SPS, jer ove stranke Srbiju su odvele u pustoš i posle njih ostaće spržena zemlja koju treba podizati iz pepela. A mi smo normalizovali ove političke snage koje sistematski uništavaju zemlju. Sa tim greškama i tim ljudima više ne želimo da imamo bilo šta i stidimo se tih postupaka u našoj prošlosti.

Mi se danas posvećujemo borbi za sve neprivilegovane u Srbiji! Većina građana Srbije danas pripada kategoriji „isključenih“, skoro nevidljivih građana koji za sadašnjih sistem ne postoji. Mi ćemo se boriti za nezaposlene, za srednji sloj, za nastavnike, za profesore, inžinjene, lekare, činovništvo, medicinsko osoblje, radnike i seljake, mlade, ugrožene i obespravljene, osiromašene i podjarmljene! Borićemo se beskompromisno i neprestano! Borićemo se za zemlju socijalne pravde i pravičnosti, jednakosti i solidarnosti! Borićemo se za Srbiju u kojoj više nikada neće odlučivati oligarsi, bankari, korumpirani političari i bogataška klika, koji predugo vladaju većinom građana! Borićemo se da Srbija više nikada ne bude zemlja bede i siromaštva! Stvorićemo Srbiju koja će pružati podršku svih siromašnim, nezaposlenim, obespravljenim, nemoćnim! Borićemo se za društvo u kojem više neće biti negativne selekcije, diskriminacije žena, omladine, starijih, ni bilo koje druge grupe! Ustaćemo protiv privilegovane klase, jer odbacujemo politiku favorizovanja privatizacije i tržišta kao merila svih vrednosti! Odbacujemo politiku ekonomskog razvoja kao jedinog cilja, kao cilja po sebi, koji briše humanost! Radikalno osuđujemo neoliberalna pravdanja svih brutalnosti kapitalizma i gramzivosti oligarhije! Ne prihvatamo pravdanje brutalnosti kapitalizma „nevidiljvom rukom tržišta“ i moramo da kažemo – neće proći! Odbacujemo neprekidnu mantru o izvesnoj uspešnosti privatnog nad državnim vlasništvom i laž o „svetlu na kraju tunela tranzicije“. Preispitaćemo sve privatizacije, sve tajne ugovore i projekte! Protiv smo privatizacije profitabilnih javnih preduzeća kao što su EPS, RTB Bor i Telekom, kao i tekuće rasprodaje prirodnih bogatstava zemlje! Profit javnih preduzeća ići će u nove investicije u funkciji razvoja ovih preduzeća i otvaranja novih radnih mesta. Borićemo se za Srbiju slobode, pravde, jednakosti i solidarnosti! Hoćemo da se država posveti građanima i njihovim potrebama, da interveniše u privredu, da poveća socijalna davanja, da oporezuje više one koji imaju više! Hoćemo državu nezavisnih institucija i efikasne kontrole vlasti! Hoćemo Srbiju ponosnu na svoj antifašizam, internacionalizam i sekularizam. Hoćemo zemlju u kojoj će se bankama zakonski ograničiti kamate, izbrisati skriveni troškovi, zabraniti oduzimanje lične imovine neophodne za život porodice!

Želimo državu koja će prekinuti pogubnu politiku štednje građana a uvesti štednju državnog i partijskog aparata! Hoćemo jednom za svagda da izbacimo partije iz javnog sektora, gde će ljudi raditi isključivo ako su primljeni na javnom i nenameštenom konkursu – a svi konkursi, procedure, kandidati i programi nalaziće se na sajtovima javnih preduzeća i ustanova za koje je raspisan konkurs. Smenjivaćemo one koji se ne budu držali programa na osnovu kojeg su izabrani! Uvešćemo krivično delo stranačkog zapošljavanja i zapošljavanja mimo propisane procedure! Uvešćemo krivično delo političkog pritiska na uređivanje medija! Hoćemo da se oproste nagomilani dugovi i kamate građana prema javnim preduzećima, i to upravo onim građanima koji nemaju dovoljno novca ni za goli život i opstanak! Hoćemo ukidanje lošeg Zakona o radu i donošenje novog! Zaustavićemo eksploataciju radnika jer naš radnik je u najgoroj situaciji u Evropi! Tražićemo da se neiskorišćene javne zgrade, prostorije verskih zajednica koje nisu u upotrebi, kao i gradova i opština, upotrebe za javne kuhinje, za domove za nemoćne i stare, za žrtve nasilja i opšteg siromaštva, jer siromaštvo u Srbiji sve više dobija oblik nacionalne katastrofe! Zato ćemo doneti poseban zakon o borbi protiv siromaštva!

Hoćemo da naš državni budžet ide primarno na obrazovanje i kulturu, na zdravstvo, poljoprivredu i reindustrijalizaciju. Borićemo se da izdvajanja za prosvetu, kulturu i nauku – koja su danas isto tako najmanja u Evropi – budu u najkraćem roku na nivou evorpskog proseka! Mi ćemo vratiti ponos našim poljoprivrednicima! Zemlja je onoga ko je obrađuje! Država mora smanjiti troškove kroz finansiranje kamata za nabavku mehanizacije, subvencionisanje pdv-a na sve troškove proizvodnje i ogranizovanje državnih skladišta. Promenićemo način izdavanja državnog zemljišta. Želimo javno finansirano zdravstvo i obrazovanje za sve građane i građanke Srbije! Hoćemo da država uradi sve da bi obezbedila cenu otkupa poljoprivrednim proizvođačima, kroz mere preko goriva, đubriva i robnih rezervi. Zabranićemo bilo koji vid upotrebe GMO, jer je opasan po zdravlje i budućnost našeg potomstva. Ojačaćemo i reformisati poresku upravu, ubrzati postupke i tako suzbiti izbegavanje plaćanja poreza.

Borićemo se za ulazak Srbije u EU, što pre. Želimo članstvo u EU, jer smo deo Evrope i jer je to mogućnost za dalji napredak i porast standarda naših građana, viši stepen efikasnosti i nezavisnosti naših institucija i viši stepen ostvarivanja ljudskih i građanskih prava

Obavezujemo se na političku borbu protiv pristupanja Srbije NATO, građani Srbije će konačnu odluku o tome doneti na referendumu.

Iniciraćemo stvaranje Balkanske konfederacije i radićemo na zajedničkim projektima u infrastrukturi, kao i na reprogramu spoljnog duga! Svaki evro kredita biće korišćen isključivo za infrastrukturu i razvoj!

Hoćemo istinski nezavisno, dobro plaćeno i efikasno sudstvo, oslobođeno svih pritisaka i stranačkih uticaja i javne beležnike i izvršitelje koji su pod čvrstom javnom kontrolom, a ne bogaćenje pojdinaca koji su dobili koncesije po partijskim i nepotističkim principima.

Borićemo se za uvažavanje nezavisnih kontrolnih institucija, kao što su Savez za borbu protiv korupcije, Agencija za borbu protiv korupcije, Zaštitnik prava građana, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Državnu revizorsku instituciju, kao i druge nezavisne institucije. Priznavaćemo njihov autoritet i poštovati njihove naloge i mišljenja.

Donećemo Zakon o poreklu imovine, koji bi obuhvatio sva povezana lica, i koji bi se primarno primenio na vrhove političkih stranaka vlasti i opozicije, kao i bogataše. Hoćemo potpuno slobodne medije i razvijanje medija u javnom vlasništvu gde je to potrebno i moguće.

Hoćemo da verske zajednice budu ravopravni deo našeg društva i da državi doprinose plaćanjem srazmerno njihovoj imovini, odgovarajućeg poreza. Veronauci nema mesta u javnim školama, već isključivo u verskim ustanovama i u privatnim školama.
Hoćemo finansijsku decentralizaciju Srbije, opštine koje će imati više svojih izvornih prihoda! Osnovaćemo Banku za obnovu i razvoj koja će finansijski intervenisati u oblastima privrede ključnim za ravoj Srbije: energetika, prerađivačka industrija i IT sektor.

Podsticaćemo razvoj malih i srednjih preduzeća, ne velikih multinacionalnih kompanija! Podržaćemo mala i srednja preduzeća u Srbiji i sve one koji žele da privređuju po zakonu, plate poreze i doprinose i da stiču profit u ravnopravnoj i uređenoj tržišnoj utakmici.

Razvijaćemo zelene tehnologije i kažnjavati one koji narušavaju životnu sredinu.

Borićemo se za sigurnost građana Srbije i da država stane na put kriminalu i korupciji, kao i da atmosfera straha i nesigurnosti za lični život i imovinu ostane zauvek iza nas. Pooštrićemo kazneno zakonodavstvo za sve vidove krivičnih dela, naročito za nasilje, organizovani kriminal i korupciju.

Niko iz naše stranke više nikada neće zauzimati mesta u nadzornim i upravnim odborima i drugim plaćenim mestima. Niko iz naše stranke neće koristi privilegije, dnevnice, jubilarne nagrade, provizije kao posledicu državnih poslova.

Nikada, na bilo kom nivou vlasti, nećemo praviti bilo kakav dogovor ili koaliciju sa SNS i A. Vučićem.

Dobrodošli su oni koji su spremni da budu u opoziciji sve dok u opoziciji ne završi Vučićev režim. Naš zajednički politički nastup biće baziran na programu, novoj politici i ponudi građanima Srbije, a ne na ličnostima ili sujetama. Želimo stvaranje novog opozicionog fronta baziranog na programskim i vrednosnim osnovama.

U zajedničku političku borbu protiv ovog režima i za bolji život građana Srbije su pozvani svi iz postojećih opozicionih stranaka van desnice, osim njihovih lidera koji su deo prošlosti.

SRBIJA MORA BOLJE!

1 odgovor ka “Predlog manifesta DS poslanika Borka Stefanovića”

  1. brana каже:

    program je deklarativno ok u osnovi
    ali
    „borićemo se“, ko to mi?
    „naša stranka“?
    koja stranka DS u kom Borko nije prošo?
    ili „naša stranka“ koja nije ni u osnivanju?

Pristigli komentari


Pratite objave autora na FB

Po datumima

септембар 2015.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
%d bloggers like this: