Tri crtice

Foto: Vladimir Tatarević

U Jugoslaviji se živelo lepo, ali lako je sa kreditima

Da, lako je sa kreditima, međutim, sada već znamo da je tvrdnja da je socijalizam bio zemlja dembelija koja je izgledala kao raj samo na osnovu kredita (a lako je tako) u velikoj meri mit. Danas smo na tw računali, uz pomoć @Tržišnorešenje, da je zaduženost zemalja bivše Jugoslavije 1990. godine bila 36 milijardi dolara (u današnjem novcu) dok je zaduženost zemalja koje su proizašle iz Jugoslavije danas, 148 milijardi dolara, skoro 4 puta više. Ukratko, ako se u YU živelo na osnovu kredita, mi danas 4 puta više živimo na osnovu kredita. Pa i ona zaduženost je bila delom posledica duga u dolarima, a prihoda u markama (DEM), dok je dolar 1983. godine drastično porastao u odnosu na marku.

Bilo bi lepo da i taj neoliberlani mit ostavimo iza sebe. Istorija uopšte nije išla tako da smo nekada živeli lepo ali smo se zadužili do neba, a onda smo prestali da se zadužujemo i danas živimo nešto bolje ili gore, ali makar bez kredita. Istina je potpuno suprotna, danas smo mnogo zaduženiji.

Capitalism works – ali, žalim slučaj, samo na kreditima.

Zašto postoje sudovi?

Vidim da danas neki sud nije osudio nekoga, pa je sve tako reći vraćeno na stanje kao da suda nije ni bilo. Vidim da su mnogi srećni zbog toga, pa je to dobra prilika da se uopšte zapitamo Zašto postoje sudovi? To i deca znaju: Da bi osudili nekoga ko je uradio nešto loše. Zašto da ga osude? Pa da bi štitili neko normalno stanje – stanje u kome nema ubistava, krađa, pretnji i zastraživanja.

Zašto to sudovi mogu? Zato što su ovlašćeni od društva da to čine, od društva koje hoće to normalno stanje. Međutim, u društvu uvek ima i onih, a bogami ima i celih takvih društava, kojima normalno stanje ne odgovara. Možda je bolje da imamo stanje opšte samovolje, da svako radi baš šta želi, bez suda, osude i moralnih pravila?

U durštvu koje se nije opredelilo za normlano stanje i sudovi su sporni i nestabilni. Ne smeju da osude onoga ko je na vlasti. Ne smeju da sprovode zakon.

Koliko videh na brzinu, sutrašnje novine – skoro svi tabloidi – izašli su sa slavljenjem odsustva suda na naslovnim stranama. Svi su „tigrovi“ kojima niko ništa ne može.

A mogli su uz novine štampati, umesto zuba, magareće uši, jer to ćemo na kraju biti.

Čučavac turneja

Oskudice tema teško breme

Prevarih se, pa kupih i Vreme,

Ni za pesmu sad vremena nema,

Tek crticu napisat’ se spremam…

Kupio sam Vreme, ponukan naslovnom stranom koja mi se učinila opoziciono angažovana. Inače to ne radim skoro nikad, makar od onog broja sa tri teksta protiv Verice Barać i od platana i teksta „Bolno, ali neminovno“. No dobro, niko nije savršen. A u Vremenu, Teofil je preskočio izbore i bavio se bubrenjem bombarodvanja (OK), dok je Đorđe Vukadinović napisao opširnu kukumavku o tome kako će Vučić sigurno dobiti i ove izbore jer DS i DSS nisu napravili novu jedinstvenu opoziciju itd, i pročaja. Oduvek sam znao da je, u novije vreme, Vreme DSS list. Ali ovde baš ima delova DSS-a koliko hoćeš. Đorđe se dobrano nakritikovao opozicije, ali je, za kraj, ipak izustio i da obavezno treba izaći na izbore i nikako se baviti belim listićima i „ostalim glupostima“. Eto poveznice između DSS krila Vremena i Teofila, beli lsitići su svima „glupost“, odnosno, samostalno građansko mišljenje im je glupost, levica i levo mišljenje još veća glupost.

Građanski list, nema šta. I uz to, jednom neoliberali (platani) – uvek neoliberali. Tu je i članak: „Manje države, više društva“.

Nezgodno je što je država deo društva, tamo gde ga ima.

Tri crtice,

ende.

(27/48)

foto: Vladimir Tatarević

prethodna kolumna: Na polovini polukampanje

2 odgovora ka “Tri crtice”

  1. Darko Božuta каже:

    Dug Jugoslavije je 1991 bio preračunato u eure 14,6 milijardi eura, nije mi jasno odakle cifra od 36 milijardi dolara.MMF nije dao Jugoslaviji nove kredite jer je kao „prezadužena“.Ako posmatramo kredibilitet u tom trenutku u Jugoslaviji sve je bilo društveno vlasništvo. Najveća plačka je izvršena pretvorbom društvenog u državno i direktnom rasprodajom i plpljačkom tog državnog a na osnovu toga što o tom državnom sada odlučuje nekoliko ljudi iz vrha stranke.Sadašnji kredibilitet državica ex Yu je katastrofalan jer su prvo mnogo zaduženije a drugo imovina sa kojom bi se garantirala otplata je drastično smanjena.Očito je da se radi o predrasudama koje su nametnuli neosvješteni nacionalisti u smislu veliku privredu treba uništiti jer to su komunjare,govna i sl. a ustvari radi se o pogubnom stavu isključivosti-komunizam i socijalizam ništa ne valjaju, samo vi sve privatizujte.Nažalost koliko ja vidim još nismo došli pameti i svijest da se može živjeti bez krupne privrede je dominantna.

  2. Sam каже:

    http://en.wikiquote.org/wiki/A_Beautiful_Mind_(film)
    Hansen: Recall the lessons of Adam Smith, the father of modern economics. „In competition …“
    Everybody: „… individual ambition serves the common good.“
    John: [after thinking] Adam Smith needs revision.
    Hansen: What are you talking about?
    John: Adam Smith said the best result comes from everyone in the group doing what’s best for himself. Right? That’s what he said, right?
    Hansen: Right.
    John: Incomplete. Incomplete, okay? Because the best result will come from everyone in the group doing what’s best for himself … and the group.
    Hansen: Nash, if this is some way for you to get the blonde on your own, you can go to hell.
    John: Governing dynamics, gentlemen. Governing dynamics. Adam Smith … was wrong!

    So, “the best result will come from everyone in the group doing what’s best for himself … and the group.”
    Any reasonable person understands that this is essential definition of socialism. John F. Nash Jr. has mathematically proved that socialism is better social organizing than capitalism. Cooperation is better than competition.
    How does capitalism gets out of crisis? Well, with socialistic measures:
    http://www.loc.gov/teachers/classroommaterials/presentationsandactivities/presentations/timeline/depwwii/newdeal/

    And why did John F. Nash Jr. get Nobel? For misuse of his discovery: the groups are formed AGAINST other individuals or group. Instead cooperating with other groups, to make things good for all groups, they apply Adam Smith theory again, on a higher level, in more dangerous way, in a selfish-group-way: “a group does that what is best for that group”. That is how mafia works. And capitalistic states are, actually, state-level-mafias.
    Capitalism is all about exploiting people, for the over-benefit of a few.
    Socialism is about making people to be as they should be: ethical, moral, reasonable, broadly and well educated – in a word: good. And to live well. Decently. To be hard-working, to work cooperatively, in harmony, for the benefit and social security for all. To take care for each other, and for their environment. It is not utopia. I have lived in such society, until USA and their allies have destroyed it (http://socialistworker.org/2008/08/20/how-yugoslavia-was-destroyed).
    There are such comunities in USA, too:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Post,_Texas
    https://en.wikipedia.org/wiki/Twin_Oaks_Community,_Virginia
    GB used to be socialistic country, until Margaret Thatcher came to power:
    http://www.imdb.com/title/tt2332801/
    https://en.wikipedia.org/wiki/The_Spirit_of_%2745
    Norway, Sweden, Denmark are socialistic countries.
    Until the fall of Berlin-wall, Germany, France, Spain, Italy, were capitalistic, but with strong socialistic elements.

    USA used the period of 25 years, when it was dominant super power, to push the world backward, into wild-capitalism: neo-liberalism. And it is still pushing. I wish that Bernie Sanders becomes president, but that is utopia: socialism is so thoroughly demonized by perfidious USA propaganda, that I am amazed that Bernie Sanders managed at all to show so high up there. The “system anomaly” in USA-Matrix (http://www.imdb.com/title/tt0133093/)? I hope so. I hope that USA will manage to peacefully transform into human society, the society led by reasonable people (people whose intelligence is driven by love(goodness, moral, ethics))
    http://www.businessinsider.com/what-americans-dont-understand-about-nord

Pristigli komentari


Adsense

Po datumima

март 2016.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
%d bloggers like this: