Srđan M. Jovanović: Televizija naopačke

Pečatorezački nacionalni pregalac (PNP?), Miodrag Zarković, čovek koji misli da ume da analizira medijsku sadržinu, dohvatio se u najnovijem broju ovog megapatriotskog glasila i Vladimira Pavićevića. Sijaset uvreda za koje bi mogao (i trebalo) da bude tužen, a koje je uputio Pavićeviću, nije ništa novo ovom nacionalnom pregaocu. Pavićevića je nazivao „skandalozno bezočnim“, čudio se kako je to moguće da je Pavićević u radnom odnosu na jednom fakultetu (jerbo Zarković vidi fakultete kao čvorišta nacionalističke indoktrinacije), nazivao ga „zlokobnim gostom“ koji je imao „dovoljno bezobrazluka“ da, valjda, priča istinu, koju Zarković ne shvata. A šta je to što je Zarkovića nagnalo da nazove Pavićevića „đavoljim advokatom“?

Prosto: činjenica da je Pavićević realno predočio da je Kosovo izgubljeno u Utisku nedelje u kojem je gostovao sa bivšim JUL-ovcem, Aleksandrom Vulinom, i od-juče-patriotom Leonom Kojenom. Da je Kosovo prošlost je jedna realnost koja, svidela se nekom ili ne, prosto takva jeste, i takva je bila još mnogo pre 2008. Zbog Pavićevićevog shvatanja realnosti, Zarković ga čak optužuje kako „otvoreno preti narodu iz četiri severne opštine Kosova i Metohije“! O, tempora, o, mores!

Zarković, dakle, percipiranje realnosti naziva „srbofobijom“, jer se sam tekst zove „Etar natopljen Srbofobijom“. Proizvodnja neprijatelja – to definirajuće svojstvo nacionalizma – ovde se vidi kao obasjano reflektorima. Buni se Zarković što Pavićević u priznavanju Kosova „ne vidi đavola“. Jer ih Zarković vidi svuda. Đavoli nas okružuju. Svi su nam neprijatelji. Ceo svet je okrenut protiv Srba. Postoji pangalaktički plan da se Srbima otme Kosovo. Ne, nije ovo proizvodnja neprijatelja. Ovo je hiperprodukcija istih, svojstvena nacionalističkoj propagandi.

Zarković televiziju vidi naopačke. Istina je neistina, neistina je istina, dobro je loše a loše je dobro. Pored nekoherentnih i pokadšto sasvim netačnih ispada jednog Vulina i jednog Koena, Zarković je uspeo da idenfiticira upravo govor koji je jedini realan, tačno iznošenje činjenica Vladimira Pavićevića, i da ga zbog toga predstavi kao „đavola“.

Možda je samo Zarković zavidan što on nije bio pozvan?

 

 

Comments are closed.

Pratite objave autora na FB

Po datumima

март 2013.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: