Rubrika | Premalo za tekst

Ono što nije shvaćeno, uvek se vrati

Onog časa kad je smenjivanje i kažnjavanje Tadića postalo dovoljan razlog da se mračna prošlost pomenutog mordorskog dvojca zanemari, “beli listići” su se ozbiljno diskreditovali. – Stevan Filopović, Peščanik, 11.02.2014.

(Saga o negiranju smisla belih listića se nastavlja. I Stevan Filipović misli da je naknadna pamet „najglasnijih predstavnika“ belih listića pokazala da oni nisu ni pre dve godine bili u pravu i da je trebalo glasati za manje zlo.

I da vidiš, Stevan je tu u pravu, zagovaranje belih listića bez razumevanja ključnih postavki koji im daju smisao, stvarno je nestalno i uvek se može vratiti na filozofiju „manjeg zla“.

A smisao belih listića ne može se razumeti bez tema lustracijskog uma i neoliberalizma. Oni predstavljaju negaciju oba ta stava.

1) prvi stav kaže: Ne možemo da imamo demokratiju i izbor jer biramo između „manjeg zla“, korupcije itd i „zločinaca“. Uvek moramo da biramo manje zlo. To je stanovište lustracijskog uma. Beli listići su negacija tog stava. Oni su rekli da je došlo vreme da demokratija bude tema.

2) drugi stav kaže: Ne možemo da budemo protiv neoliberalizma, jer su jedina alternativa neoliberalima, zločinci, a i mi nismo ni ukapirali zašto neoliberalizam nije „najzdraviji sistem“. Ako u ponudi ima neoliberala koji nisu zločinici treba da glasamo za njih. Barem, moja strana belih listića je negacija toga: neoliberalizam je tema, ne može se otkloniti kao tema ni podgrevanjem lustracijske priče, ni naivnim izvlačenjima kako on „ne postoji“ itd.

Ukratko, glasaj za mene bez ijednog pozitivnog poena, jer su drugi negativni, i prihvati sistem zato jer tako „mora biti“ ne pije vodu kod belih listića.

Ako niste ukapirali teme lustracijskog uma i neoliberalizma možete slobodno napraviti restore dve godine unazad, izbrisati iskustvo između i da su postojali neki „beli listići“, i glasati opet, recimo, za LDP.

Možda će vas malo buniti to što LDP sada hoće u vladu sa „apsolutnim zlom“ i što smatra da zemlja „sledi kurs LDP“, ali istrpite to.

Mi ćemo ostati ovde gde jesmo, a ni uncle Bas, ovaj put, ne da glas)

Comments are closed.

Adsense

Po datumima

фебруар 2014.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  
%d bloggers like this: