Podvlačenje crte

Izbori su prošli i može da se podvuče crta ispod njih i uporede rezultati i prognoze. Mi smo na Dvogledu objavili moju prognozu 1. februara i ovo su rezultati:

Prognoza

Rezultat

SNS – 42 %

48,2 %

DSS – 7 %

4,1 %

DS+NDS – 12 %

12 %

SPS – 14 %

13.6 %

URS ne prelazi cenzus

nije prešao cenzus

LDP ne prelazi cenzus

nije prošao cenzus

„Dosta je bilo“ ne prelazi cenzus

nisu prešli cenzus

Slaba izlaznost

Izlaznost manja za 5,5 % u odnosu na 2012.

Dakle, nešto je dobro predviđeno, a nešto ne. Komentar za prve dve stavke jeovaj: u nedostatku bilo kakvih dostupnih istraživanja javnog mnjenja, dati SNS više od 42% moglo je ličiti na propagandu za njih. 42% je već dovoljno više u odnosu na ostale. DSS je ostavljen na istom sa komentarom „kao i uvek“ i zbog toga što se inače na Dvogledu ne bavim detaljima poslova nacionalističkih stranaka.

Ostalo se može smatrati za pogođeno. Postojalo je jedno predviđanje da „Dosta je bilo“ neće ići u koaliciji na izbore, koje se obistinilo, ali dodatno predviđanje da neće biti koalicije DS i Nove stranke, dato iako su već postojali nagoveštaji da će te koalicije biti, nije. To je u stvari bila neka vrsta saveta da se takva koalicija ne pravi, iz prostog razloga što se na taj način mešaju dve suprotne političke poruke (socijaldemokratska i neoliberalna), ali to je sada prošlost. Možda su svim prognozerima nedostajali podaci u kolikoj „rupi“ su pred izbore bile varijante demokratskih partija. Možda su im rejtinzi bili toliko mali da su kaolicije sa LSV, NS i Zukorlićevom listom bile neophodne.

Da će DS ili LDP loše proći upozorili smo u tekstu „Zašto padaju DS i LDP?“ (18. decembar 2013), a da će izlaznost biti mala bilo je jasno iz količine suprotnih poruka u programu svih stranaka.

Rezultati izbora ukazuju da bi i „demokratske stranke“ zaista morale da podvuku crtu ispod jednog perioda, da ne kažem i epohe. Dalje bi trebalo ići na potpuno drugačijim premisama i to suprotnim od onih koje su bile osnova programa za ovu kampanju. Ukratko, ne treba igrati na staru slavu, nego na nove ideje i na to da ste eventualno bolji realizatori tih ideja od SNS ili SPS. Samo desetine hiljada glasova delilo nas je od praktično dvopartijskog SNS-SPS parlamenta. Možda je to dovoljno za promenu.

Ako se metoda za predviđanje političkih događaja na ovaj način pokazala, mislim, dosta uspešnom, onda je jasno i šta bi opozicija trebalo da uradi da ponovo postane važna politička opcija. Podrška se gubi kada se gledaju samo svoji interesi, a dobija kada se zalažete za interese svih građana. To je i smisao opozicije u demokratiji. Dok je vlast u iskušenju zloupotrebe vlasti, opozicija bi trebalo da stabilizuje sistem u pravcu interesea svih.

Ako sadašnja opozicija planira samo da se žali što ona nije na Vučićevom mestu, a da ne promeni ništa u sistemu, na sledećim izborima će proći isto.

ps.

Bilo je i drugačijih prognoza.

– Može se dogoditi da Tadićeva lista bude iznenađenje, dođe do dvocifrenog rezultata na izborima, ali i da DS uspe da motiviše svoje glasače, pa da i jedna i druga stranka budu iznad 10 odsto – objašnjava Đorđe Vuković iz Cesida.

8 odgovora ka “Podvlačenje crte”

 1. brana каже:

  nikad analitičar od tebe – sve pogodi.. moja omiljena prognoza: „“Остаје нам, можда, и нада у чињеницу да су у последњих 15 година сви превремено расписани избори довели до губитка за онога ко их је расписао.“
  Србијанка Турајлић

 2. admin каже:

  Prema podacima RIK-a, nevažećih listića bilo je 113.374, to jest 3,17 odsto, što je za 57.621 manje nego na izborima 2012. godine

 3. PSL каже:

  Niko da spomene preko 3% belih?! Valjda smo poslali neku poruku?

  • admin каже:

   Naravno, ja sam u jednom tekstu rekao da su na ovim iyborim abeli listici I kativni apstinenti jedno isto. To je dakle 3,1% plus 4,5% izaslih manje nego prosli put 7,6% ukupno, ili treci smo 🙂 ali sve je to relativno, nezadovoljnih je vise, ali to ne znaci da za sada nesto mogu da promene.

   • brana каже:

    u beogradu je „mnogo više“ manje izašlih nego prošli put..- desetak-petnaest posto, što uopšte nije malo u uslovima ovakve agitacije DA SE IZAĐE kakve nije bilo od samoupravnih vremena.

Pristigli komentari


Adsense

Po datumima

март 2014.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
%d bloggers like this: